Odrasli

7 SIMPTOMA OPAKIH OBOLJENJA KOJA SE MOGU VIDETI NA STOPALIMA: Ako vam se javi ova boja nokta, to može značiti problem sa srcem ili plućima!

Žuljevi, bolna stopala, grčevi, čukljevi i druge promene najčešće su povezane za neudobnom obućom, ali mogu biti pokazatelj i mnogo ozbiljnih stanja.

21.06.2023 17:10

7 SIMPTOMA OPAKIH OBOLJENJA KOJA SE MOGU VIDETI NA STOPALIMA: Ako vam se javi ova boja nokta, to može značiti problem sa srcem ili plućima!
Shutterstock

Prosečna osoba tokom života prepešači oko 160.934 kilometra, što je jednako kao da je četiri puta obišla svet pešice. Zbog toga su naša stopala izuzetno važna. Međutim, malo ljudi zna da razne promene na njima mogu da budu indikator brojnih, pa čak i veoma opasnih oboljenja. 

Dr Dina Gohil, specijalista za bolesti stopala, opisala je najčešće promene na tom delu tela i na koja oboljenja bi one mogle da ukazuju. Ona je posebno naglasila da obratite pažnju na boju svojih noktiju na nogama.

Foto: Shutterstock

Simptomi određenih bolesti, čak i onih veoma opasnih, mogu se uočiti prema boji noktiju na nogama

Boja noktiju

Kako je objasnila dr Gohil, simptomi određenih bolesti, čak i onih veoma opasnih, mogu se uočiti prema boji noktiju na nogama. Ona je objasnila i šta boja ili promene na noktima mogu da znače i na koja potencijalna oboljenja ukazuju.

  • BLEDOĆA: Bledi nokti mogu biti znak anemije, slabe cirkulacije ili pothranjenosti. Oni, takođe, mogu biti pokazatelj problem sa jetrom i srcem, pa je važno proveriti rad tih organa.
  • MODRO-PLAVI: Ovo je često pokazatelj da nokat ne dobija dovoljno kiseonika, što sugeriše da može postojati problem sa disanjem, povezanim s plućima ili srčanim poremećajem.
  • BELE TAČKE: Bele mrlje na noktima mogu biti posledica povrede ili mikro traume nokta, što je prilično uobičajeno. One, takođe, mogu biti pokazatelj nedostatka cinka ili postojanja gljivične infekcije.
  • CRNI NOKTI: Crna boja nokta najčešće je povezana s nekom povredom kada dolazi do pucanja krvnih sudova u ležišta ispod nokatne ploče. Takođe, te promene mogu da ukazuju i na anemiju, dijabetes, bolesti bubrega ili srca. 

Žuljevi

Prema rečima dr Gohil, jedan od najčešćih problema sa stopalima, koji podjednako pogađa muškarce i žene, jesu žuljevi.

- Najčešće se javljaju na prstima, jastučićima na stopala i suvim, ispucalim petama. Tokom života naše telo neprestano gubi i obnavlja kožu, ali ponekad dođe do stvaranja žuljeva ili otvrdle kože usled pritiska i trenja tokom hodanja - objasnila je ona. 

Kako je dodala, postoje najrazličitiji razlozi zbog koji dolazi do stvaranja žuljeva na stopalima.

- Žuljevi se mogu razviti zbog neadekvatne obuće, genetike, trljanja kostiju, nedostatka hidratacije u telu, gojaznosti i dijabetesa - upozorila je ona.

Savet:

Pobrinite se da pijete dovoljno vode, nežno koristite turpiju za stopala i obavezno ih mažite kremom bogatom ureom. Ukoliko su žuljevi previše bolni ili ne prolaze duži period potražite pomoć dermatologa. 

Pixabay.com

Ispucale pete nisu samo estetski problem, već mogu da ukazuju i na neka oboljenja

Ispucale pete

Bile bolne ili ne, ispucale pete mogu biti ružne, posebno kod žena koje leti nose otvorenu obuću. Kako je objasnila doktorka, ispucale pete se pojavljuju kao rezultat gubitka vlage u petama. Takođe, dok hodamo, pojačava se pritisak na jastučiće na petama, što dovodi do pucanja kože. 

- Neki od najčešćih uzroka su gojaznost, starenje, trudnoća, dijabetes, hipotireoza, gljivične infekcije, nedostatak vitamina i biomehanička neravnoteža poput ravnih stopala - objasnila je dr Gohil.

Kako je naglasila, do tog problema može da dođe i usled nedostatka vitamina kao što su C, E i B, koji su povezani s ispucalim petama.

Savet:

Stručnjaci preporučuju uzimanje dovoljno vode, posebno tokom vrelih, letnjih dana. 

- Za hronične ispucale pete, koje su bolne na dodir, obavezno posetite pedikira koji će vam pomoći da bezbedno i efikasno rešite problem ispucalih peta - rekla je dr Gohil.

Bolna stopala

Uzrok bolnih stopala najčešće je neudobna i tesna obuća. Međutim, to može da ukazuje i na neke druge zdravstvene probleme.

- Bol u stopalima može biti posledica povrede, deformiteta, metaboličkih problema ili loše cirkulacije. Ukoliko nosite tesnu obuću to će promeniti i način na koji hodate, što za posledicu može biti dodatno opterećenje na meka tkiva, ligamente, tetive i mišiće - upozorila je doktorka. 

Savet:

Ukoliko bol u stopalima ne prestaje duži vremenski period, potražite pomoć lekara. Takođe, neophodno je da tokom dana odmarate noge i uvek nosite udobnu obuću odgovarajuće veličine. Kako je objasnila dr Gohil, ne valja nositi ni obuću koja je veća od stopala jer i to utiče na njegovu deformaciju tokom hodanja.

Foto: Shutterstock

Čak i poznate dame, poput Viktorije Bekam, imaju problem sa čukljevima

Čukljevi

Čukljevi su bolni, a probleme s njima često muče i poznate ličnosti. Viktorija Bekam je jedna od njih i ona od čukljeva pati već decenijama. 

- Čukljevi su medijalne devijacije u zglobnom prostoru pričvršćenom za palac na nozi, što dovodi do pojave koštane izrasline. To je veoma čest problem, a tačan uzrok njihovog nastanka nije poznat. Sumnja se da su najčešći uzroci genetika, uska obuća, ravna stopala, artritis, povreda i neuromišićna stanja poput cerebralne paralize i multiple skleroze - objasnila je dr Gohil.

Savet:

Najefikasniji način da se rešite čukljeva jeste njihovo uklanjanje hirurškim putem. Oporavak je dugotrajan i bolan, a moguće je da se ponovo vrate posle izvesnog vremena. Da biste smanjili bol u predelu čukljeva nosite udobnu obuću sa dovoljno prostora napred i dobrom podrškom u sredini stopala. Takođe, dobro je raditi vežbe poput usmeravanja, rotiranja ili savijanja stopala više puta tokom dana kako biste održali fleksibilnost zgloba. Kod nekih pacijenata pomažu i separatori za prste.

Gljivice

Gljivične infekcije noktiju sve su češće posebno kod žena koje stavljaju gellak na nokte na nogama. To jeste velika ušteda vremena, ali nokat ispod debelog sloja laka ne može da diše usled čega dolazi do stvaranja gljivičnih infekcija.

- Promena boje nokta, bele, žute ili čak braon mrlje po noktima znak su ovog oboljenja. Gljivična infekcija, posebno ukoliko se ne leči, vremenom se širi po nokatnoj ploči, a može da zahvati i nokte na ostalim nožnim prstima. Kako infekcija napreduje, tako nokat postaje krt, lomljiv i kredast uz veoma neprijatan miris. S hroničnom infekcijom nokat može postati zadebljan, može da se odvaja od ležišta, stanje je bolno, a neprijatan miris još izraženiji - objasnila je dr Gohil.

Ako stanje nastavlja da se pogoršava uprkos lečenju to može biti i znak dijabetesa, psorijaze ili poremećaja štitne žlezde, pa potražite pomoć lekara. 

Savet:

Na tržištu postoje brojna sredstva za lečenje gljivične infekcije noktiju, ali pre upotrebe posavetujte se sa lekarom ili pedikirom koji će vam preporučiti najefikasniji način lečenja. 

shutterstock.com

Grčevi u stopalima najčešće se javljaju usled nedostataka magnezijuma, kalcijuma i kalijuma

Grčevi u stopalima 

Prema rečima dr Gohil, grčevi u stopalima najčešće nastaju usled nedostatka magnezijuma, kalcijuma ili kalijuma u organizmu. Razlog može biti i dehidratacija organizma ili preopterećenje stopala. 

Savet:

Dopunite unos vitamina kroz hranu i konzumirajte namirnica koje su bogate magnezijumom - semenke od bundeve, lisnato zeleno povrće, bademi, kinoa, crna čokolada... Kalcijum se može naći u mlečnim namirnicama i lisnatom zelenom povrću, dok namirnice bogate kalijumom uključuju banane, krompir i prokelj.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)