Crni biber je nezaobilazan začin koji svi koriste u kuhinji, a ne znaju da ovaj začin ima neverovatna lekovita svojstva. Biber, ne samo da daje autentičnu aromu hrani već i čisti disajne puteve, a prirodni je izvor vitamina C, K i mangana.
Biber se od davnina koristi zbog svog pikantnog ukusa kao jedan od omiljenih začina, ali i kao efikasan prirodni lek za različita stanja. Ima antioksidantna, antibakterijska i antizapaljenska svojstva. Sastojak piperin, koji biberu daje ukus i pikantnu aromu, je supstanca koja je odgovorna za najveći broj lekovitih svojstava ovog začina.
Čaj od crnog bibera mogu da pomognu u lečenju poremećaja probave (zatvora ili dijareje), urinarnih infekcija, čireva, artritisa , reume, bola u zubu, zubobolje, glavobolje... Pojedina istraživanja su pokazala da čaj od crnog bibera može da pomogne i kod oporavke materice nakon porođaja.
Crni biber je odličan za produktivni kašalj, a istraživanja kažu da reguliše nivo šećera u krvi. Delotvoran je i kada imamo glavobolju ili mučninu, a dobra je prevencija za kognitivne probleme, pojavu demencije i Alchajmerove bolesti.
Crni biber se najčešće kombinuje sa drugim lekovitim biljkama, jer pojačava apsorbovanje korisnih biljnih komponenti. Zajedno sa kurkumom daju fantastične efekte kod mršavljenja, topljenja masnih naslaga, snižavanja holesterola, ali i kao prevencije depresije. Međutim, iako je izuzetno lekovit čaj od crnog bibera nikako ne bi trebalo da piju trudnice i dojile.
Evo nekoliko recepata kako da na najbolji način iskoristite čaj od crnog bibera.
Čaj od kurkume i bibera za mršavljenje
Sastojci:
- 1/4 kašičice mlevenog bibera
- 2 šolje vode
- pola kašičice kurkume
- 1 kašičica limunovog soka
- 2 kašike meda
Priprema:
Sipajte vodu u šerpu, dodajte kurkumu i biber, dobro promešajte i kuvajte 10 minuta. Procedite i sipajte u staklene škole. Na kraju dodajte u svaku šolju med i limunov sok. Pijte po jednu šolju ujutru i uveče. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i licima koje boluju od hemofilije, kao ni dijabetičarima .
Crni biber i med za kašalj
Sastojci:
- 1 kašičica sveže mlevenog bibera
- 1 kašičica meda
- 2 dl vode
Priprema:
Sipajte med i biber u šolju, pa prelijte vrelom vodom. Potrebno je dobro promešati da se med istopi i sjedini sa ostalim sastojcima. Ostavite da odstoji 10 minuta, pa još jednom promešajte. Popijte čaj u više laganih gutljaja, a možete piti dve škole dnevno. To će biti dovoljno da kašalj prestane i da se olakša izbacivanje sekreta iz pluća.
Čaj od kurkume, bibera i đumbira za imunitet, depresiju i bol u zglobovima
Sastojci:
- 20 zrna biber
- 1 kašika kurkume
- malo rendanog đumbira
- 2, 5 dl vode
- 1 kašika meda
Priprema:
Pomešati zrna bibera, kurkumu i đumbir, pa sve preliti kipućom vodom. Ostaviti poklopljeno da stoji 15 minuta. Procedite, i dodajte med. Ovaj čaj je prilično jak i ne bi trebalo da ga piju osobe sa probavnim problemima, kao i oni koji su na nekoj antikoagulantnoj terapiji.
Komentari (0)