Odrasli

NAMIRNICA KOJU SRBI JEDU U OGROMNIM KOLIČINAMA SADRŽI VIŠE SOLI I OD KESE ČIPSA: Nismo ni svesni koliko to može da bude opasno po zdravlje

Preveliki unos soli dovodi do povišenog krvnog pritiska, zadržavanja vode u organizmu i većeg rizika od srčanih oboljenja.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

16.08.2025 08:30

NAMIRNICA KOJU SRBI JEDU U OGROMNIM KOLIČINAMA SADRŽI VIŠE SOLI I OD KESE ČIPSA: Nismo ni svesni koliko to može da bude opasno po zdravlje
Shutterstock/sasirin pamai

Nije nikakva tajna da čips treba izbegavati po svaku cenu, zbog čega je i proglašen za najopasniju namirnicu na svetu. Jedna od najvažnijih stavki je velika količina soli u čipsu, međutim, ovde dolazimo do totalnog obrta - naime, postoji namirnica koju jedemo baš svaki dan, a ona sadrži više soli od čipsa, a to je beli hleb.

Malo je reći da Srbi jedu beli hleb u zavidnim količlnama, faktički uz svaki obrok. Međutim, malo ljudi zna koliko soli se nalazi u samo jednom parčetu hleba - oko 1,2 grama.

A kada se ima u vidu da Svetska zdravstvena organizacija kao maksimum dnevnog unosa određuje pet grama soli, jasno je koliko ova vrsta hleba može da bude štetna.

Industrijski proizveden hleb koristi so ne samo zbog ukusa, već i zbog teksture, konzervacije i boje. 

Prekomeran unos soli povezuje se s povišenim krvnim pritiskom, zadržavanjem vode u organizmu i većim rizikom od srčanih oboljenja. Problem je što većina ljudi ne računa hleb kao izvor soli, pa se dnevna granica lako premaši.

Shutterstock/MiniStocker

Najbolje bi bilo da beli hleb izbacite iz ishrane

Da podsetimo, jedan od najvećih problema sa čipsom je to što izaziva osećaj zavisnosti. Naime, lako je da pojedemo celu kesu, a da se i ne primeti. Ipak, dok ne pruža dugotrajan osećaj sitosti, čips u telo unosi ogromne količine soli i masti, koje opterećuju kardiovaskularni sistem. Pored toga, u njemu su prisutni aditivi koji mogu doprineti razvoju raznih oboljenja, uključujući povišen holesterol i povećan rizik od srčanih bolesti, ali i karcinoma.

Stručnjaci naglašavaju da posledice nezdrave ishrane ne dolaze nakon dugog niza godina. Negativni efekti ultraprerađene hrane mogu nastupiti već posle nekoliko sati od konzumacije. Studije su pokazale da krvni sudovi ubrzo nakon obroka bogatog zasićenim mastima počinju da trpe posledice, što povećava rizik od srčanog udara ili moždanog udara u kasnijem životu.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)