Po paklenoj vrućini, svi tražimo najbolji način da se rashladimo, a tu je voće izbor broj jedan. Logično, za većinu ljudi će sočna lubenica biti prvi izbor, međutim, lekari savetuju da obavezno konzumirate breskve, koje sadrže oko 89 odsto vode, što ih čini pravim izborom za hidrataciju u vrućim danima.
Prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD (USDA), breskve nadmašuju druge voćke sa košticom poput šljiva i nektarina kada je reč o hidrataciji. Iako su lubenice i dinje na vrhu liste po sadržaju vode, breskve se nalaze odmah iza njih, što ih čini odličnim izvorom tečnosti.
Moć breskvi
Osim što su bogate vodom, breskve obezbeđuju i važne elektrolite i hranljive materije. Kako navodi nutricionistkinja Vandani Šet, breskve su bogate vlaknima, vitaminom C i kalijumom. Ove hranljive materije igraju ključnu ulogu u podršci probavi, zdravlju srca i jačanju imunog sistema.
Schuttesrtock/MERCURY studio
Na primer, prosečna sirova breskva sadrži oko 285 miligrama kalijuma, a ovaj mineral je od vitalnog značaja za funkciju nerava, kontrakciju mišića, ravnotežu tečnosti, zdravlje srca i regulaciju krvnog pritiska.
Breskve su takođe poznate po svom sadržaju antioksidansa. Ove voćke sadrže flavonoide koji pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti i poboljšavaju memoriju i kognitivne funkcije. Pored toga, karotenoidi u breskvama mogu pomoći u borbi protiv upala i zaštiti kože.
Rani istraživački radovi ukazuju na to da ovi antioksidansi mogu da imaju potencijalne anti-kancerogene efekte, što dodatno naglašava njihovu vrednost u ishrani.
Shutterstock
Takođe, one imaju još prednosti.
Izvor prirodnog šećera
Za one koji žele da ograniče unos šećera, preporučuje se kombinovanje breskvi, koje sadrže do 13 grama prirodnog šećera, sa proteinima ili zdravim mastima. Ovaj pristup pomaže u usporavanju apsorpcije šećera i stabilizaciji nivoa šećera u krvi.
Šet predlaže nekoliko načina kako da uživate u breskvama: dodajte iseckane breskve na tost s kikiriki puterom, u čuvenu činiju sa žitaricama ili jogurtom, ili napravite smuti. Takođe, možete da probate i pečenje breskvi uz malo začina za dodatnu aromu, navodi Njujork Post (New York Post).
Komentari (0)