Jaja su namirnica koja izazivaju brojne kontroverze među lekarima i nutricionista. Do skora se verovalo da pretereno konzumiranje jaja može da dovede do povećanja holesterola, međutim brojna sitraživanja su opovrgla ove teorije. Za mnoge su jaja superhrana i jedina na svetu koja ljudskom organizmu daje sve što mu je potrebno.
Portal Bright Side je prikupio rezultate najnovijih istraživanja i otkrio listu izuzetno korisnih efekata koje ova jednostavna namirnica ima na zdravlje celokupnog organizma. A, šta se dešava kad svakog dana pojedete dva jaja? U nastavku vam donosimo razloge zbog kojih ne bi trebalo da preskačete jaja u vašoj ishrani bilo da ih volite kuvana, pržena, u omletu ili u salatama.
1. Odlična su za mozak
U žumancetu jaja nalazi se holin, nutrijent koji je od suštinske važnosti za pravilan rad moždanih ćelija. Holin je važan za memoriju, koncentraciju i sve kognitivne funkcije. Njegov nedostatak može da se manifestuje kao zaboravnost, smanjena pažnja pa čak i anksioznost.
Shutterstock/Stepanek Photography
Zanimljivo je da telo samo proizvodi veoma male količine holina, što znači da ga uglavnom moramo unositi kroz ishranu, a jaja su jedan od najbogatijih izvora ovog esencijalnog jedinjenja.
2. Jaja čuvaju vid
Žumance je bogato i luteinom, moćnim antioksidansom koji štiti oči. Lutein pomaže u sprečavanju degeneracije žute mrlje (makule) i smanjuje rizik od katarakte. Drugim rečima ako želite da vaš pogled dugo ostane bistar i jasan, ne zaboravite da uključite jaja u svoj meni.
3. Vitamin D
Verovatno ste čuli da je riba odličan izvor vitamina D, a da li ste znali da samo jedno kuvano jaje može obezbediti sličnu količinu ovog vitamina kao i kašika ribljeg ulja? Vitamin D je jedan od ključnih vitamina koji pomaže telu da apsorbuje kalcijum, čime direktno doprinosi jačanju kostiju i zuba. Posebno je važan u zimskim mesecima kada imamo manje izlaganja suncu.
4. Za lepu kožu, kosu i zdravu jetru
Biotin (vitamin B7), B12 i kvalitetni proteini koji se nalaze u jajima čine čuda za vašu spoljašnjost. Redovan unos ovih hranljivih materija doprinosi regeneraciji kože i kose, ali i štiti unutrašnje organe. Fosfolipidi iz jaja, poput holina, pomažu jetri da lakše izbaci toksine, što je posebno važno u savremenom dobu prepunom stresa, zagađenja i loših navika u ishrani.
5. Zdravlje srca
Dugo se verovalo da jaja povećavaju nivo holesterola i štete zdravlju srca. Međutim, savremena istraživanja su dokazala suprotno - holesterol iz jaja ne povećava loš LDL holesterol u krvi, jer telo automatski smanjuje sopstvenu proizvodnju kada ga unosimo putem hrane.
Shutterstock/New Africa
Osim toga, jaja su prirodni izvor omega-3 masnih kiselina koje snižavaju nivo triglicerida čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti poput srčanog udara i moždanog udara.
6. Saveznik u mršavljenju
Doručak sa jajima može biti vaš najjači saveznik u borbi protiv viška kilograma. Prema istraživanju sprovedenom u SAD osobe koje su započinjale dan niskokaloričnim obrokom sa kuvanim jajima, duplo su brže mršavile nego one koje su jele druge doručke.
Zašto? Jaja su izuzetno zasitna i smanjuju potrebu za užinama i nepotrebnim grickalicama.
7. Odlična za žene koje planiraju trudnoću
Vitamin B9, poznat kao folna kiselina, nalazi se u jajima i od ključne je važnosti za žene koje žele da zatrudne. Ova supstanca pomaže formiranje nervnog sistema ploda i sprečava ozbiljne urođene defekte. Takođe, učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i podržava hormonalni balans.
Jedno jaje dnevno je možda mala stvar za vas, a velika za zdrav početak novog života!
8. Usporavaju starenje kože
Možda nećete odmah primetiti, ali ako svakodnevno unosite jaja, vaša koža vam može zahvaliti na neverovatan način. Holandski naučnici su u studiji pokazali da se kod 87 odsto žena uzrasta od 35 do 40 godina koje su redovno konzumirale jaja, stanje kože znatno popravilo. Staračke pege su izbledele, a koža je postala elastičnija. Kod muškaraca je primećen efekat zaglađivanja bora, naročito oko očiju.
Komentari (0)