Orašasti plodovi su izuzetno zdravi, pa ne čudi što se na policama supermarketa mogu pronaći najrazičitije vrste ovih zdravih grickalica. Odlični su za užinu, ali i kao dodatak smutiju, kašama, salatama... Ali među svim tim bademima, lešnicima i pistaćima, jedan posebno izdvaja svojom nutritivnom vrednošću i ukusom, a u pitanju je indijski orah.
Ovaj kremasti, blago slatkasti orašasti plod nije samo ukusan, već je i prava nutritivna bomba. Ako biste morali da odaberete samo jedan orašasti plod za svakodnevnu upotrebu, stručnjaci se slažu da to bude upravo indijski orah, a evo i zašto:
1. Važan za kožu, kosu i kosti
Verovali ili ne, samo jedna šaka indijskih oraščića zadovoljava čak 98 odsto dnevne potrebe za bakrom. Ovaj mikroelement je ključan za brojne funkcije u organizmu, ali posebno se ističe kada je reč o zdravlju kože i kose.
7 monticello/Shutterstock
Bakar učestvuje u proizvodnji melanina, pigmenta koji daje boju našoj koži, kosi i očima. Pored toga, pomaže u očuvanju kolagena i elastina, zbog čega doprinosi čvrstini i elastičnosti kože. Rezultat? Zdraviji ten i kosa koja zrači prirodnim sjajem.
Indijski orasi takođe sadrže magnezijum i fosfor, dva minerala važna za jake kosti i zube. Ako uz to uzmemo u obzir i prisustvo vitamina K, jasno je da ova grickalica veoma važna u borbi protiv osteoporoze.
2. Proteini za izgradnju mišića
U svetu u kom se proteini sve više traže – bilo za izgradnju mišića, kontrolu težine ili podršku imunološkom sistemu indijski orasi su odličan izbor. Samo 30 g (otprilike šaka) ovih plodova sadrži oko pet grama proteina. To je sasvim dovoljno da vam pruži osećaj sitosti između obroka, a i odlična je opcija posle treninga kada telu treba gorivo za oporavak.

Freepick
Za razliku od prerađenih proteinskih užina koje često sadrže dodatne šećere ili veštačke sastojke, indijski orasi su prirodni izvor proteina, zdravih masti i vlakana.
3. Lako se kombinuju
Jedna od najvećih prednosti indijskih oraha je to što se lako kombinuju u ishrani. Mogu se dodati u jutarnju ovsenu kašu ili smuti, u salatu kao hrskavi dodatak, savršeno idu uz piletinu i povrće ili ih jednostavno grickajte za užinu. Odličan je dodatak za kremaste soseve, a njihov neutralan, blago sladak ukus čini ih idealnim i za slatke i za slane kombinacije.
4. Zdrave masti za zdrav organizam
Indijski orasi sadrže nezasićene masne kiseline, koje pomažu u snižavanju lošeg (LDL) holesterola i održavanju zdravlja srca. Takođe su dobar izvor antioksidanasa, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, usporavaju starenje ćelija i smanjuju rizik od hroničnih bolesti.
Iako su neverovatno hranljivi i zdravi ne treba zaboraviti i da su bogati kalorijama. To znači da ih treba konzumirati umereno najviše jedna šaka dnevno.
Komentari (0)