Odrasli

SAMO 60 GRAMA OVE GRICKALICE ČINI ČUDA! Sve što treba da radite jeste da je redovno unosite svakog dana!

Možda ste ljubitelj kokica i grickalica, ali ukoliko ih zamenite ovom namirinicom učinićete nešto najbolje za svoje zdravlje.

12.07.2022 15:30

SAMO 60 GRAMA OVE GRICKALICE ČINI ČUDA! Sve što treba da radite jeste da je redovno unosite svakog dana!
pexels.com

Neretko se dešava da lekari preporuče konzumiranje orašastih plodova, naročito pripadnicima starijih generacija, jer je delotvornost te vrste voća opšte poznata. Mnoga istraživanja su potvrdila je njegovu korisnost i hranljivost, kao i činjenicu da često može da zameni neke namirnice. Bogato je vitaminima i mineralima, pa se postavlje pitanje zašto biste pribegavali suplementima iz apoteke ako se mnogo toga dobrog nalazi upravo u tim plodovima prirode. Jednako su zdravi bademi, orasi i lešnici, dok se indijski orah izdvaja kao najbolji izvor potrebnih vitamina i odličan čuvar zdravlja.

Indijski orah sadrži vitamine A, B2 i B1, gvožđe, selen i mnoge druge minerale i belančevine neophodne za zdravo funkcionisanje organizma.

Možda jedna od najvažnijih uloga koju ta grickalica ima, barem prema rečima stručnjaka, jeste to da sprečava razmnožavanje slobodnih radikala koji mogu dovesti do malignih bolesti i bržeg procesa starenja.

pexels.com

Konzumiranje ovih plodova preporučuje se svima, a naročito starijim ljudima

Utiče na krvni pritisak

Konzumiranje indijskog oraha može da reguliše nivo gornjeg i donjeg krvnog pritiska, ali i da smanji trigliceride koji se mogu značajno povećati kod gojaznosti. Redovan unos tog orašastog ploda smanjuje krvni pritisak, pokazala je studija koja je objavljena u časopisu iz oblasti nutricionizma.

Pad holesterola

Ukoliko jedete 60 do 100 g nedeljno ili 5 do 8 komada tog ploda na dan, smanjićete nivo holesterola u krvi i izvući još niz drugih benefita po svoje zdravlje. Takođe, ako užinu zamenite konzumiranjem indijskog oraha, možete smanjiti i, nakon izvesnog vremena, regulisati vrednosti holesterola u organizmu.

pexels.com

Kako bi zdravlje bilo pod kontrolom veoma je važno da vrednosti holesterola budu u dozvoljenim granicama

Reguliše nivo šećera u krvi

Svakodnevnom konzumacijom indijskog oraha sprečava se rizik od pojave dijebetesa tipa 2. Zbog nezasićenih masnih kiselina kojima obiluje taj orašasti plod pdolazi do smanjenja triglicerida.

Možda važnije od svega jeste da je koštunjavo voće i te kako poželjno na jelovniku kod osoba starijih od 50 godina. Ne samo da povoljno utiče na kožu, već i normalizuje sve poteškoće sa spavanjem sa kojima se, na primer, žene one suočavaju u menopauzi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)