Odrasli

Žene koje su prešle 30 ovu namirnicu treba da unose svakodnevno! Njene BLAGODETI PO ZDRAVLJE SU NEBROJENE!

One imaju više nego blagotvoran uticaj na srce, krvne sudove i na imuni sistem, zbog čega su više nego poželjne u svakodnevnoj ishrani.

18.06.2022 20:00

Žene koje su prešle 30 ovu namirnicu treba da unose svakodnevno! Njene BLAGODETI PO ZDRAVLJE SU NEBROJENE!
Pixabay.com

Čia seme je poslednjih godina naročito dobilo na popularnosti jer pripada grupi izuzetno zdravih namirnica, a koristi se kao dodatak jelima i kao začin. Mnoge dame ga danas kombinuju u smutijima, jogurtima i pudinzima jer ima izuzetno povoljan uticaj na organizam. Iako će se mnogi složiti da na prvi pogled nisu atraktivnog izgleda, ono što sadrže u sebi i za šta su sve lekovite i zdrave svakako su više nego dovoljni razlozi da ih unosimo, posebno nakon 30. godine.   

Bogati nutrijentima

Ako ste u potrazi za vlaknima, mineralima, gvožđem i vitaminima na jednom mestu, ove semenke su pravi izvor zdravlja. Dve kašike čia semenki sadrži 138 kalorija, ali one pokrivaju gotovo celokupnu dnevnu potrebu za nutrijentima. Stari narodi su ga koristili ne samo u ishrani, već i na polju lepote. Čia semenke su odlične za negu kose, kože i noktiju, jer u sebi sadrže cink i gvožđe.

Čuva imuni sistem

Organizam se s godinama teže bori sa slobodnim radikalima koji napadaju imuni sistem, pa je uvršćivanje čia semenki koje su bogate antioksidansima, izuzetno poželjno. Antioksidansi povoljno utiču na srce, jetru i regulišu krvni pritisak.

pexels.com

Dobar imuni sistem daje energiju za sve aktivnosti

Pomažu u mršavljenju

Većina dama nakon ulaska u četvcrtu deceniju ima usporeniji metabolizam, a čia semenke su se pokazale kao odličan probiotik i regulator u ishrani. Vlakna i proteini kojima obiluju su izuzetno važni u regulisanju probave, ali i skidanju viška kilograma, što verujemo da je većini dama cilj. Čia semenke izazivaju osećaj sitosti. 

Zdrave kosti

Iako mnogi smatraju da je dok smo mlađi i u razvoju unos kalcijuma poželjan, s godinama kosti mogu da oslabe, a već u nekim srednjim može doći do osteroporoze i drugih bolesti kostiju. Unos kalcijuma, fosfora i magnezijuma je izuzetno važan da se kosti održavaju zdravim i jakim.

pexels.com

Čia semenke su dobre kako za mozak i nervni sistem tako i za zdrave kosti

Reguliše glukozu

Istraživanja su pokazala da čia semenke imaju pozitivan uticaj na balansiranje nivoa glukoze u krvi, a to sve zahvaljujući vlaknima koja su prisutna u njima.

Kako ih unositi?

Zbog neutralnog mirisa koji imaju, mogu se jednako dodavati i slanim i slatkim jelima. Mogu se unositi i sirove i potopljene, a možete ih sipati u mleko ili sok, kao i jogurt. Zbog sluzi koju ispuštaju odlične su za slatkiše poput sladoleda i pudinga.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari. (0)