Odrasli

NIKAKO ne ignorišite simptome poput vrtoglavice i gubitka ravnoteže! U pitanju je OZBILJAN PROBLEM!

Gubitak ravnoteže, utrnulost ili nerazgovetan govor mogu biti veliki signali za uzbunu, odmah se zato obratite lekaru.

14.06.2022 18:00

NIKAKO ne ignorišite simptome poput vrtoglavice i gubitka ravnoteže! U pitanju je OZBILJAN PROBLEM!
shutterstock.com

Simptome kao što su vrtoglavica, gubitak ravnoteže ili utrnulost na jednoj strani tela nikako ne smete da ignorišete, jer to sve može ukazivati na moždani udar.

Moždani udar je medicinski poremećaj u kojem dolazi do otežanog protoka krvi u mozak, što može dovesti i do smrti.

Pixabay.com

Ne ignorišite simptome moždanog udara!

Faktori rizika koji dovode do ovoga povećavaju se nezdravim životnim navikama, zbog čega je važno da prepoznate simptome i znate šta treba da uradite u slučaju moždanog udara.

2 vrste moždanog udara

Postoje 2 glavne vrste moždanog udara: ishemijski moždani udar koji je uzrokovan nedostatkom cirkulacije i hemoragijski moždani udar koji je uzrokovan krvarenjem u mozgu. Oba ova stanja dovode do toga da regioni mozga prestanu da rade ispravno.

Postoji nešto što se u medicinskoj praksi naziva kriptogenični šlog - odnosi se na šlog čiji je razlog nastanka nejasan.

Pixabay.com

jaka glavobilja je znak moždanog udara

- Nemogućnost kretanja ili osećaja na jednoj strani tela, problemi sa razumevanjem ili govorom, vrtoglavica ili gubitak vida na jednoj strani su jasni simptomi moždanog udara - rekao je dr Nitin Dange viši konsultant neurohirurgije i endovaskularne hirurgija Globalne bolnice u Mumbaju.

Prolazni ishemijski napad često je poznat kao mini-moždani udar. Teška glavobolja je često povezana sa hemoragijskim moždanim udarom.

Simptomi moždanog udara mogu trajati doživotno. Dugoročni efekti mogu uključivati upalu pluća i nemogućnost regulisanja pražnjenja bešike.

Simptomi i znaci moždanog udara:

  • Ukočenost ili slabost jedne strane tela, posebno lica, ruke ili noge.
  • Zbunjenost, poteškoće u govoru ili teškoće u razumevanju govora koji se mogu pojaviti iznenada.
  • Iznenadni gubitak vida na jednom ili oba oka.
  • Vrtoglavica, gubitak ravnoteže, iznenadne poteškoće u hodanju ili nedostatak koordinacije.
  • Utrnulost ili paraliza lica, ruke ili noge. Ovo obično utiče samo na jednu stranu tela. Dakle, u slučaju da neko ne može da podigne jednu ruku ili kada jedna strana usta počne da visi, odmah potražite medicinsku pomoć.
  • Dvostruki vid ili zamagljen ili zatamnjen vid na jednom ili oba oka.

Šta da radimo?

shutterstock.com

Postupite na vreme dok ne bude kasno!

Tokom moždanog udara, vreme je od najveće važnosti. Pozovite hitnu pomoć i odmah idite u bolnicu. Moždani udar može izazvati vrtoglavicu ili nesvest, što može dovesti do pada.

U hitnom slučaju, preduzmite sledeće korake:

1. Uputite hitni poziv. Neka neko drugi pozove umesto vas ako imate simptome moždanog udara. Dok čekate hitnu pomoć, pokušajte da ostanete što smireniji.

2. Ako se brinete o nekome ko je imao moždani udar, uverite se da je u bezbednom i udobnom položaju. U slučaju da povraćaju, naterajte ih da legnu na jednu stranu sa blago podignutom i oslonjenom glavom.

3. Ispitajte njihovo disanje. Ako imaju poteškoća sa disanjem, olabavite svu odeću koja ih steže, poput kravate ili šala.

4. Da bi bili topli, umotajte ih u ćebe.

5. Ne dozvolite im da bilo šta jedu ili piju.

6. Pažljivo pratite osobu zbog bilo kakvih promena u njenom stanju. Pripremite se da opišete njihove simptome operateru hitne pomoći. Ako je osoba prilikom moždanog pala ili povredila glavu, obavezno to spomenite.

Prevencija

shutterstock.com

Zdravlje neka vam je na prvom mestu

Održavanje krvnog pritiska pod kontrolom. Visok krvni pritisak se obično leči promenama u vidu zdravog načina života i lekovima.

Trebalo bi da ograničite količinu holesterola i zasićenih masti u vašoj ishrani. Redivno pijte lek za snižavanje holesterola.

Prestanak upotrebe duvana. Pušenje povećava rizik od moždanog udara.

Pravilna ishrana, vežbanje i gubitak težine mogu vam pomoći da održite zdrav nivo šećera u krvi.

Ako promene u načinu života nisu dovoljne za održavanje nivoa šećera u krvi i dijabetesa, vaš lekar može da vam prepiše lekove za dijabetes.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)