Odrasli

OSTAVITE ČAŠU VODE PORED KREVETA PRE SPAVANJA: Rituali ispijanja koji su spas za zdravlje

Vodu treba piti uveče i tokom noći jer sprečava srčane probleme i moždani udar. Ovo se posebno odnosi na ljude u starijoj životnoj dobi

27.05.2022 22:00

OSTAVITE ČAŠU VODE PORED KREVETA PRE SPAVANJA: Rituali ispijanja koji su spas za zdravlje
shutterstock.com

Voda je glavni sastojak ljudskog tela. Oko 60 procenata težine tela odraslog čoveka čini upravo voda. Dobra ravnoteža vode u organizmu podrazumeva da se unese onoliko koliko se izgubi u toku dana. Dobra hidriranost organizma smanjuje umor, poboljšava koncentraciju i povećava fizičku izdržljivost.

Prema savetu stručnjaka, optimalni dnevni unos je od 1,5 do 2 litre tečnosti. Međutim, nije samo važno piti vodu već i kada je pijemo.

Starije osobe bi trebalo da vodu piju pred spavanje i noću jer će se srce lakše nositi sa noćnim aritmijama. Samo čaša vode pored kreveta i njeno ispijanje tokom noći, tvrde stručnjaci, učiniće čudo za vaše zdravlje.

Pixabay.com

Čaša vode pred spavanje učiniće čudo za vaše zdravlje

Čuva srce i mozak

Kako ističu stručnjaci vodu treba u bilo koje doba dana posebno pred  kupanje. Možda zvuči čudno, ali na ovaj način ćete smanjiti krvni pritisak. Ovo se posebno preporučuje osobama koje pate od hipertenzije.

Pijenje čaše vode uveče sprečava srčane probleme i moždani udar, posebno u starijoj životnoj dobi.

Ako vodu pijete u toku noći, nećete imati probleme sa grčevima u nogama, što je potvrdila i nauka. Naime, uzrok grčenja mišića posebno nogu tokom noći je dehidracija!

Pixabay.com

Voda ne utiče na proces varenja hrane

2 čaše ujutru

Stručnjaci preporučuju da dan treba započeti sa vodom. Popiti 2 čaše vode odmah nakon buđenja će ne samo nadoknaditi izgubljenu tečnost tokom spavanja kroz znoj već će pomoći unutrašnjim organima da počnu s radom. Važno je napomenuti da je najzdravije ujutru piti vodu sobnu temperature nikako hladnu iz frižidera kako ne biste stresirali organizam.

Da biste poboljšali varenje popijte čašu vode 30 minuta pre obroka. Posle jela vodu piti samo ukoliko osećate žeđ. Priča da voda razređuje želučanu kiselinu i narušava apsorpciju hranljivih sastojaka i njihovu preradu u telu je mit. Naprotiv, voda pomaže procesu varenja da bude aktivan!

Pixabay.com

Vodu obavezno treba piti uz kafu jer se čuvaju zubi

Štiti zubnu gleđ

Ako vežbate, obavezno popijte dovoljno vode pre vežbanja, ali i tokom samog treninga kako biste hidrirali organizam koji tečnost gubi putem znoja.

Izuzetno je važno popiti čašu vode nakon ispijanja kafe. Ne samo što ćete na taj način sprečiti povećanje krvnog pritiska koji izaziva kofein već ćete zaštiti zubnu gleđ. Ne treba zaboraviti ni da je kafa prirodni duertik pa ćete nakon ispijanja ovog napitka svako ići do toaleta, a taj gubitak vode valja nadoknaditi.

Ako patite od problema sa probavom i zatvora obavezno povećajte količinu vode koju pijete. Efekat ćete primetiti već za nekoliko dana, a odlazak u WC više neće biti neprijatno i često bolno mučenje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)