Odrasli

STA NAŠEM TELU U STVARI RADI ISPIJANJE ČAŠE VODE PRED SPAVANJE? Rezultati su iznenađujući!

Studije koje su godinama sprovođene pokazale su da li čaša vode pred spavanje dovodi do pozitivnih efekata ili pak do problema u funkcionisanju organizma.

04.05.2022 17:10

STA NAŠEM TELU U STVARI RADI ISPIJANJE ČAŠE VODE PRED SPAVANJE? Rezultati su iznenađujući!
Pixabay.com

Voda je jedna od najbitnijih stavki za preživljavanje i normalno funkcionisanje organizma svakog život bića, pa zato ne čudi brojnost studija kojima je ispitivan uticaj te tečnosti na ljude. 

Mnoga istraživanja, kao i lični primeri, doveli su do saznanja da unos kafe i kofeina pred spavanje može da poremeti san, dok je situacija sa vodom potpuno suprotna. 

Naime, otkriveno je kako ispijanje samo jedne čaše može da promeni tok noći. 

pexels.com

Voda je neophodna za normalno funkcionisanje organizma 

Ispitivanja na tu temu sprovedena su 2005. i 2019. godine, a rezultati do kojih se došlo su bili veoma slični.

Da li teba da pijemo vodu pred spavanje?

Dehidratacija veoma loše utiče na organizam.

Bez vode nam se polako snižavaju mnoge životne funkcije pa se veoma lako može javiti pospanost, teško funcionisanje, poremećaj kocentracije i nemogućnost pažnje, što nije nimalo čudno budući da se čak 75% našeg mozga sastoji od vode.

Baš kao što kafa loše utiče na san, tako je čaša vode pred odlazak u krevet idealna.

- Razlog za to je što ona hidrira i uravnotežuje telesnu temperaturu, tako da ukoliko ste navikli da popijete bar jednu čašu vode pred spavanje, nastavite i dalje - stoji u zaključcima istraživanja. 

Stručnjaci su potvrdili

Pixabay

Sprovedena su mnoga istraživanja uticaja vode na funckionisanje organizma 

To je potvrdila i dijetetičarka Sofi Medlin.

- Samo jedan odsto dehidracije može uticati na budnost, fokus i koncentraciju. To je zato što je voda ključna za svaku funkciju u našem telu, a posebno za rad mozga - istakla je ona, a prenosi portal "Stylist.co.uk".

Isto je rekao i doktor Greg Poter, glavni naučnik u "Resilient Nutrition".

- Dehidratacija menja signalizaciju ključnih hemikalija, neurotransmitera, u mozgu. S obzirom na to da se oko 75% našeg mozga sastoji od vode, logično je da će smanjenje tečnosti u njemu imati uticaj na to kako on funkcioniše. Čaša vode zaista može da pomogne u "uključivanju" mozga - ističe dr Poter, dok se urednica "Strong Women's", Miranda Larbi, kune da je ispijanje čaše vode pre spavanja "uljuljka u san".

Rad iz 2019. godine je otkrio da su oni koji su spavali oko šest sati noću, umesto preporučenih osam, verovatnije bili nedovoljno hidrirani.

- Čini se kada premalo pijete vodu da to ima veliki uticaj na spavanje. Kad god našem telu nedostaje nešto ključno, to može dovesti do toga da slabije spavamo. Smatra se da je to  mehanizam preživljavanja - telo nas drži budnima da bismo pili vodu. Isto je kada idemo u krevet gladni ili ako imamo nedostatak vitamina, što dovodi do anemije ili ako imamo nizak nivo soli, tada često otkrijemo da nam je san poremećen - navodi dijetetičarka Medlin.

Šta može da bude problem?

Pixabay

Problemi sa stomakom 

Dr Poter ipak ističe da voda neposredno pre spavanja nekad može i da nam poremiti noć.

- To može povećati potrebu za mokrenjem tokom perioda sna, što je fenomen poznat kao nikturija. Određeni ljudi su posebno skloni tome, poput onih s manjom bešikom. Još jedan uzrok nikturije je neregulacija nečijeg telesnog sata. On obično pokreće promene u hormonima kao što je arginin vazopresin što dovodi do usporavanja proizvodnje urina noću, ali disfunkcija sata može dovesti do kontinuirane visoke stope proizvodnje urina. U zavisnosti od toga da li se borite sa nikturijom, najbolje je da ciljate na stanje hidratacije tokom budnog stanja i da prorediti unos tečnosti pre spavanja - objašnjava dr Poter.

On preporučuje da ako otkrijete da morate više puta da ustanete da mokrite noću, možda biste želeli da smanjite unos tečnosti, a posebno unos dijuretika kao što su alkohol i kofein.

- Zbog neophodnosti vode, čak i blaga dehidradatacija može da dovede do poremećaja sna, problema sa osećajem pospanosti i svih drugih telesnih funkcija. Često ne shvatamo kada smo malo dehidrirani, ali naše telo će doživeti loše posledice. Zato je važno da pažljivo pratite koliko pijete vode svakoga dan i primetite znake dehidratacije, uključujući tragove zuba na jeziku, tamniji urin i česta pojava suvoće usta - otkrila je dijetetičarka Medlin.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)