Odrasli

MISLILA SAM DA JE BELEG NA NOKTU SUPER, DOK NISAM OTKRILA ŠTA JE! Istina me je potpuno porazila!

Marija je Amerikanka koja je mislila da je tamna linija na njenom noktu "prilično kul", dok nije otkrila da je u pitanju rak kože

30.03.2022 10:30

MISLILA SAM DA JE BELEG NA NOKTU SUPER, DOK NISAM OTKRILA ŠTA JE! Istina me je potpuno porazila!
TikTok@invrfoundwaldo:

Jedna Amerikanka imala je tamnu liniju preko nokta punu deceniju, za koju je smatrala da je zapravo "vrlo kul". Zato je bila šokirana kada je saznala o čemu se zapravo radi.

Marija Silvija je svoje iskustvo prenela i na TikToku, prilikom čega su njeni pratioci ostali zapanjeni, i mahnito počeli da proveravaju svoje nokte, da ne prođu isto kao Marija.

Tamna linija na noktu kao upozorenje

 

 

- Prvi put sam primetila trag na svom noktu 2012. godine,tada je linija bila bleda, a ivice mekane. Vremenom se to razvilo u jaku, smeđu liniju, u periodu od oko godinu dana. Stalno sam dolazila i odlazila od doktora. Bila sam sportista, tako da sam svake godine odlazila na sistematske preglede. Niko to nije primetio, sem jednog lekara. To je verovatno bilo oko 2014. godine - počinje Marija svoju priču.

Ona je rekla da nije imala bolove sa noktom i da je mislila je da je u pitanju mladež, jer su joj to rekli.

- Prijatelj me je naterao da uradim biopsiju, pa sam ga poslušala. Tako sam krajem januara saznala da je u pitanju subungvalni melanom. U suštini, to znači rak ispod nokta - rekla je i dalje vidno šokirana Marija.

Rak kože ispod nokta

 

@dr.karanr Check your nails! @Maria Sylvia ♬ Paris - 斌杨Remix


Subungvalni melanom je rak kože ispod noktiju i prstiju, i posebno ga je teško rano otkriti i lečiti. Pacijenti mogu pogrešno verovati da imaju samo modrice na noktima ili da uopšte ne primećuju promenu. Linija je bila na njenom noktu u punoj boji od oko 2014. godine.

- Melanom može da stagnira u nultnoj fazi, i do 13 godina. Tako da je vrlo verovatno da ovo traje već 10 godina i da je možda kancerogeno poslednje tri godine, teško je reći - dobila je odgovor od lekara.

Mariji je urađena operacija u kojoj su joj lekari izvadili nokat, i deo kosti. Probudila se u gipsu koji joj je pokrivao celu šaku i zglob, i koji je sprečavao njen palac da se pomeri dok se oporavlja.

Ali na sreću, ona je rekla da su novi rezultati testa otkrili da u njenom noktu više nema ćelija raka. Lekari su joj presadili kožu za palac, koristeći meso sa ruke, iako još ne zna kako će izgledati konačni rezultat. 

- Želim da razjasnim da većina vas koji kažete da imate ovo, verovatno imate samo mladež ili naslagu melanina u noktu. Savetujem vam da posetite svog lekara, za svaki slučaj - upozorila je Marija.

Njen početni video sada je pregledalo 14,5 miliona ljudi. Ali dok su neki bili izbezumljeni, drugi su tvrdili da već godinama imaju crtu na noktima, i to bez ikakvih problema.

Uobičajeno kod tamnoputih ljudi

 

 

To je zapravo prilično uobičajeno kod ljudi sa tamnijom kožom - rekao je dr Raj Karan.

Tamna fleka se prirodno može pojaviti kod Afroamerikanaca, Hispanoamerikanaca, Indijanaca, Japanaca i drugih tamnoputih rasa. Ali dr Karan je upozorio da treba da odete kod lekara, ako vidite promenu u veličini, boji ili obliku noktiju.

Drugi znaci raka ispod noktiju uključuju njegovo odvajanje od nokatnog ležišta, krvarenje, stanjivanje ili pucanje, ili modricu koja neće nestati. Koža oko nokta takođe može potamneti. Melanom je najopasniji oblik raka kože i obično je rezultat izlaganja UV zracima, kao što je sunčeva svetlost ili solarijum. Rano uhvaćen, melanomski rak kože ima dobru stopu preživljavanja - 90 odsto ako se bolest otkrije u prvoj fazi.

Marija je ipak jedna od srećnica.

Ukoliko i vi primetite promene u vidu boje noktiju, ne čekajte punih 10 godina kao Marija, posetite lekara što pre.

VIDEO BONUS:

Komentari (0)