Odrasli

STANJE KOJE MNOGE MUČI, A DA TOGA NISU NI SVESNI! Znate li šta je sindrom poznatiji kao RLS?

Svima nama se dešavalo da noge ne možemo da smirimo ili kontrolišemo, nekada bismo prosto "iskočili iz kože", a evo i kada je neophodno potražiti stručnu pomoć kako se upravo to ne bi razvilo u RLS

08.04.2022 09:00

STANJE KOJE MNOGE MUČI, A DA TOGA NISU NI SVESNI! Znate li šta je sindrom poznatiji kao RLS?
pexels.com

Da li ste čuli za termin RLS, i znate li šta je to?

Sindrom nemirnih nogu (RLS) je neurološki poremećaj, koji se karakteriše neodoljivom potrebom za pokretanjem nogu, posebno u stanju mirovanja. Simptomi bolesti se pogoršavaju uveče i tokom noći, a mogu se poboljšati tokom aktivnosti, kao što je hodanje.

Lekari različitih specijalnosti često se susreću sa obolelima od RLS-a, ali ga zbog nedovoljne obaveštenosti retko dijagnostikuju.

pexels.com

Na vreme uočite "sindrom nemirnih nogu"

Primarni oblici RLS su pretežno urođeni, dok su sekundarni najčešće uzrokovani trudnoćom, uremijom, nedostatkom gvožđa, dijabetesom, polineuropatijom ili uzimanjem pojedinih lekova.

Kao terapija izbora primenjuju se dopaminergici, opioidi, antikonvulzivi i benzodiazepini.

Koliko je specifičan ovaj problem uverio se i Hauard Timberlejk koji radi za "BBC Reel`s", pošto i sam pati od ove nedovoljno ispitane bolesti.

Shvatio sam da bolujem od RLS

- Dešavalo mi se da pogotovo tokom večeri i noći ne mogu da se smirim. Ne bih znao šta da radim, prevrtao bih se, ne bih mogao da spavam, pa sam počeo da u sred noći izlazim da šetam, trčim, ili čak igram tenis. Nije bilo potrebno mnogo da prođe da bih shvatio da imam problem sa sindromom nemirnih nogu. Saznao sam da od ove bolesti pati čak 10% svetske populacije, i da na svu sreću moj stadijum bolesti nije teži, iako je mogao biti. Tako sam došao na ideju da ispitam ovo stanje, poznatije kao RLS - započinje svoju priču Hauard za "BBC Reel".

 

 

Profesorka Klaudija Trenkvalder je jedna od prvih specijalista na području RLS istraživanja, koja kaže da su oni, kod kojih se bolest već razvila, zapravo imali i genetske predispozicije za tako nešto.

Genetika osnov bolesti

- Da bi se razvio sindrom nemirnih nogu, moraju da budu ispunjena dva ulslova. Prvi je genetska pozadina, a drugo je 23 varijante kombinovanja pojedinih gena koje je do sada nauka ispitala. Dovoljna je samo jedna ili dve varijante, ili kombinacija tih varijanti gena, da bi se bolest razvila. Važno je napomenuti da i okruženje igra bitnu ulogu - objašnjava rodonačelnica RLS istraživanja.

Dr Džulijan Spinks je engleski lekar koji je i sam patio od RLS sindroma.

- Postoje dve varijante ove bolesti. Kod prve, pacijenti se žale da su simptome primetili još pre dvadesete godine, zato možemo da pričamo o bolestima u vrlo ranom dobu. Kod druge vrste, kod pacijenata se javlja deficit gvožđa, hronična bolest bubrega, i nažalost mnoge žene bolest otkriju u toku ili po završetku trudnoće - ističe dr Spinks.

shutterstock.com

Ne ignorišite simptome

Džuli Gold nije lekarka, već pacijentkinja koja je na osnovu svojih iskustava napisala i detaljnu studiju o ovoj vrsti bolesti.

- Osećala sam se kao konstantno navijena. Bez ikakve mogućnosti odmora. Kao da me je neko bukvalno "navio" kao lutku, bez ikakve mogućnosti da tu energiju ispoljim. Ma šta god radila, nisam uspevala da se smirim, a moje celo telo bi samo želelo da vrišti! Jedini način da se smirim, je na kraju bio da na neki način povredim samu sebe, kako bih preusmerila bol, jer je sam utisak bio jednostavno nepodnošljiv. Ne znam kako bih ga rečima opisla, svaki nerv vas boli - opisala je svoja nepodnošljiva iskustva ova žena.

pexels.com

RLS izaziva nesnosne bolove

Ipak postoje neki saveti kojima se stanje može donekle ublažiti.

San i relaksacija su bitni

Uvođenje dovoljne količine noćnog sna je prioritet. Takođe preporučuju se tople kupke i tuširanja, ili čak hladna tuširanja, zavisno šta bi koga više smirilo.

- Kada su mi prvi put ustanovili dijagnozu, dali su mi diazepam. On je savršeno delovao svega 6 nedelja, kada su svi efekti prestali. Potom se pojavio novi lek, ropinirol, za čije prvo korišćenje sam odmah shvatila da mi savršeno odgovara. Čak sam i noću mogla da spavam najzad, bilo je fantastično. Onda se  posle jedno 14 - 15 godina sve povratilo gore nego pre toga, s` tim što su reakcije bile još gore. Bilo je aposlutno nepodnošljivo i sedeti u toku dana. U svakom pojedinačnom nervu svakoga dela tela osećala sam nepodnošljiv bol i danju i noću, nisam spavala uopšte maltene. Lekari nisu znali šta da rade sa mnom - prisećala se Džuli.

pexels.com

Prava terapija se i dalje traži

Kasnija istraživanja su dokazala da je ova grupa lekova koje je Džuli koristila bila izuzetno korisna na kraćim vremenskim intervalima, ali na duge staze su je doveli do još gorih i intenzivnijih simptoma.

Nisam više imala minut mira!

- Apsolutno nisam imala minut mira. Inače sam jako racionalna osoba, advokat sam, nikada nisam bila anksiozna, ali ovo stanje me je izluliđivalo bukvalno 24 h nedeljno, do te mere da sam pomišljala da izvšim samoubistvo, jer nisam više mogla to da podnesem - očajno se priseća Džuli.

Dr Klaudija sa početka priče ističe da se prava terapija i dalje ispituje, a da se do tada koriste poznate kombinacije lekova, koje donekle ublažavaju stanje, makar i privremeno.

Svakako je prevencija najbolje rešenje, kako bolest ne bi uzela maha.

Pixabay

Čekajući lek za RLS

Komentari na ovu objavu sa BBC-ja su bili podeljeni.

Nikada nije prestalo!

- Čula sam za tu bolest, zaista je tužno - ređale su se reakcije.

- Patio sam i ja od toga, onda sam počeo da unosim malo više vode dnevno, i nećete verovati da su simptomi maltene nestali! Kao i kod mnogih oboljenja, i ovde je izgleda uzrok dehidratacija - iskustva su jednog od korisnika.

- Moj slučaj je počeo pre nekih 20 do 30 godina, nikada nije prestalo. Bilo je perioda kada bi me alkohol, lekovi, čokolada ili najčešće premor dovodili do ludila. Osećaj je kao da vas neko udari strujom u noge, a najjači je kada se na kraju napornog dana opustite i pokušate da utonete u san, deprimirajuće je, apsolutno razumem gospođu sa snimka koja je imala suicidne misli - požalio se još jedan pacijent sa tegobama RLS-a.

- Ovo je prava agonija, a svi lekovi protiv bolova mogu samo trenutno da ublaže simptome - podelila je svoje iskustvo još jedna korisnica Fejsbuka.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)