Mace

OVAJ MAČOR OSEĆA KADA ĆE NEKO UMRETI! Ono sto uradi pred odlazak pacijenta u staračkom domu slama srce!

Priča o mačoru Oskaru, stanaru jednog staračkog doma u Americi je vredna divljenja.

29.03.2022 11:25

OVAJ MAČOR OSEĆA KADA ĆE NEKO UMRETI! Ono sto uradi pred odlazak pacijenta u staračkom domu slama srce!
Prntscrn/YouTube

Kažu da su mačke stvorenja tame i "drugog sveta". Bile su obožavane u kulturama drevnog Egipta i oduvek se verovalo da osećaju stvari koje mi ne možemo da dokučimo. Tipična pojava za njih jeste da su budne noću, kada i bolje vide, dok preko dana uglavnom dremaju.

Baš takav je i Oskar, sivo-beli mačor iz staračkog doma "Steere" u Providensu, na Roud Ajlendu, a reč je o životinji koja ima specijalne "moći" - ona može da oseti kada će neko umreti. Naime, čelnici te institucije za stara lica primetili su da bi u trenucima neposredno pre nego što će neki pacijent umreti, mačak odlazio baš kod te osobe i spokojno sedeo na njegovom krevetu. 

- To je trenutak koji se čini kao da želi da ulepša poslednje trenutke nekome ili mu pruži osećaj topline i utehe... Da svi znaju da ne odlaze sami. Kod mnogih je znao samo da se sklupča i verujem da ih je umirivalo da čuju njegovo predenje i vide te male uši - ispričali su ranije američkim medijima zaposleni u staračkom domu.    

Brojanje poslednjih sati

 

Kada se Oskar sklupča pored nekog stanara, osoblje doma već shvata da će taj umreti, i to najverovatnije u roku od nekoliko sati. Budući da se to pokazalo kao tačno u čak 25 slučajeva, sada medicinske sestre doma u SAD upozoravaju članove porodice da požure kod pacijenta, čim se mačka kod njega nastani.

- Oskarovo prisustvo davalo je osećaj završetka, zadovoljstva i spokoja. Mačor bi uneo posebnu vedrinu u sobu. Šta je mirnije od mačke koja prede? - potvrdio je i jedan stanar iz doma.

"Talenat" pokazao još kao mače

Prema rečima osoblja, Oskar je počeo da patrolira kroz sobe štićenika šest meseci nakon što je usvojen kao mače. Posmatrao je i njuškao bake i deke, birajući kod koga će se sklupčati.  

- On nije od onih mačaka koja je prijateljski nastrojena prema ljudima, ali je znao kako da se ponaša prema pacijentima koji imaju demenciju, Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest - pisao je britanski "The Guardian" još 2007. godine kada je Oskar dospeo u žižu svetske javnosti zbog svojih "moći". 

Nikad ne greši!

Doktorka koja radi u centru, Džoan Teno sa Univerziteta Braun, rekla je da se uverila u Oskarov talenat nakon što se činilo da je jednom prilikom pogrešio. Posmatrajući jednog pacijenta, dr Teno je rekla da je videla da ta osoba ne jede, da otežano diše i da su joj noge imale plavičastu nijansu - znakove koji često znače da je smrt blizu. Međutim, Oskar nije hteo da ostane u ženskoj sobi i dr Teno je mislila da to znači da je prekinut njegov "niz pogodata". Ispostavilo se, međutim, da je bilo još vremena za odlazak pacijentkinje u teškom stanju jer se mačak vratio dva sata pred njenu smrt i ispratio je kako samo on ume. 

- Mnogi članovi porodice pacijenata nalaze utehu u tome. Oni cene društvo koje mačka pruža njihovoj voljenoj osobi na samrti - rekla je dr Teno na kraju.

Naučnici i dalje nisu sigurni da li postoji bilo kakva osnova za Oskarov talenat ili su možda po sredi neki drugi faktori. Na primer, verovalo se da ga privlače topla ćebad koja se često stavljaju na teško bolesne pacijente. 

Na osnovu Oskarovog iskustva rađene su studije, mnoge novine su pisale o njemu i prenosile njegovu priču kroz udarne vesti. Među njima je i CNN, koji je još 2005. objavio kako nikada nijedna mačka nije radila ništa slično.


 

Komentari (0)