Roditeljstvo

ROĐENA SA NEPUNIH POLA KG, POSLE 460 DANA STIGLA KUĆI! Pogledajte kako sada izgleda mali heroj!

Dečak koji je rođen u 25-oj nedelji trudnoće, sa 425 grama, posle neverovatnih godinu i po dana borbe, najzad pušten kući!

02.04.2022 09:00

ROĐENA SA NEPUNIH POLA KG, POSLE 460 DANA STIGLA KUĆI! Pogledajte kako sada izgleda mali heroj!
pexels.com

Petnaestomesečni Kendal Jurnkins napustio je bolnicu u Indijanapolisu 16. marta, i ta vest je ubrzo obišla ceo svet.

Ništa ne bi bilo toliko čudno da ovaj mališan nije rođen u 25-oj nedelji trudnoće, i to sa svega 425 grama!

Rođen sa 425 grama

Nakon što je prvih 460 dana svog malenog života proveo na neonatalnom odeljenju intenzivne nege, on je otpušten sa odeljenja i sa svojom porodicom konačno je došao svojoj kući.

Osoblje bolnice priredilo je svom bivšem pacijentu kompletan ispraćaj, stojeći u hodniku i aplaudirajući malome Kendalu, koji je izvođen sa odeljenja zajedno sa roditeljima, Sparklom i Kitom Jurnkinsom.

 


Sparkl Jurnkins (41) rodila je svoje najmlađe dete, koga je nazvala Kendal, 11. decembra 2020. godine.

Ona je podvrgnuta hitnom carskom rezu, i to zbog komplikacija nastalim usled visokog krvnog pritiska. Ova mama je već prešla četrdesetu, uz to ima dijabetes i samo jedan bubreg.

Budući da je Kendal rođen posle samo 25 nedelja i sa nešto više od 400 grama, prema procenama lekara, imao je polovične šanse da preživi.

Šanse da preživi 50%

- Na osnovu nedelja trudnoće i njegove kilaže na rođenju, šansa da preživi bila je oko 50 - 60%. Tu govorimo isključivo o pitanju preživljavanja, a ne i eventualnim komplikacijama ili dugoročnim problemima - rekao je za "Dobro jutro, Ameriko" Dr Taha Ben Sad, neonatolog koji se brinuo o malenom Kendalu.

Bebina mama bila je van sebe od brige, budući da se Kendal rodio ovoliko pre termina.

- Samo sam se uplašila da moja beba neće uspeti, jer su rekli, videvši ga tako majušnog, da najverovatnije neće preživeti -  priseća se ona.

 

 

Kendal je patio od problema sa respiratornim organima i hroničnom bolesti pluća, a to je sve prouzrokovalo i probleme sa ishranom.

Nije mogao da "sastavi" pluća

- Iskreno sam želela da ga posećujem svaki dan. U početku je bio stvarno bolestan. Nismo mogli da shvatimo zašto nije mogao da sastavi svoja pluća. Rekli su mi da njegova pluća nisu baš u potpunosti razvijena, kao što bi trebalo. Morali su da ih neprestano prate. Tako je na kraju morao da ima tu zahtevnu operaciju da bi bio dobro - objasnila je mama Sparkl,  a preneo je portal "vt.co".

Kendalu je urađena traheostomija, što je hirurška metoda otvaranja dušnika u vratnom delu radi obezbeđivanja disanja. Posle operacije stavljen je na respirator kako bi mu se disanje dodatno olakšalo. Kasnije je dobio i gastrostomsku cev za hranjenje. 

I mama jedva ostala živa

Oko osam meseci nakon lečenja njenog sina, i ova mama se razbolela od Kovida i počela je da se leči u istoj bolnici. Kako navodi, i njena bolest bila je toliko teška da je skoro umrla.

Kao i njen sin, Sparkl je takođe stavljena na respirator, i dobila je traheostomiju. Bila je na odeljenju intenzivne nege dva meseca.

Na kraju se oporavila i ponovo se spojila sa svojim detetom u decembru 2021.

Kendal je otpušten iz bolnice nešto više od tri meseca kasnije, a Jurnakins je to nazvala „najboljim danom u njenom životu“.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)