Roditeljstvo

TRESNULA BEBU O KREVET! Poznata voditeljka htela i da se ubije posle porođaja

Pstporođajna depresija je problem sa kojim se suočava sve veći broj žena, a najvažnije je da se prepozna na vreme, i leči.

22.03.2022 15:00

TRESNULA BEBU O KREVET!  Poznata voditeljka htela i da se ubije posle porođaja
Instagram- Srećna Republika

Za dete nikada nismo u potpunosti spremne. Bilo da imamo 19 ili 39 godina, hvatamo sebe kako smo nedorasle jednom tako odgovornom zadatku kao što je odgajanje dece. Zato i ne čudi podatak da je postporođajna depresija rasprostranjena u tolikoj meri, i nešto sa čime se svaka od nas, manje ili više, susrela upravo posle porođaja.

Nisu začuđujući ni zakoni, koji stanje žene prvih 40 dana nakon porođaja proglašavaju, kao privremeno "neuračunljivo", pozivajući se na brojne primere dokazane u praksi.

Postoporođajna depresija koje nije ni bila svesna

Pixabay

Žena u postporođajnoj depresiji

Kejt Lotel (41) je voditeljka, di-džej i pobednica britanskog "Velikog barta" 2002. godine, a osim toga, ona je voljena supruga i mama bebe Noe. Ipak čini se da se ona nije najbolje snašla u novoj ulozi majke, ili joj je pak ona pala preteško.

Ni sama ne zna kako se to sve desilo, ali nagomilani stres oko bebe, nebrojane neprospavane noći i konstantna briga da li će sve biti u redu, doprineli su da ova mama upadne u postporođajnu depresiju, i to težeg oblika.

- Kada se osvrnem na prvih osam nedelja, osećam se kao da sam otišala na najmračnije mesto na kome sam bila u celom svom životu. Sada polako izlazim iz rovova, ali sam potpuno druga osoba od one koja sam bila pre nego što sam se porodila. Privilegija je biti mama. Ali ovo je bilo monotono, kao da gazim po vodi, nisam znala šta radim. Bila sam van sebe i jednostavno sam se osećala duboko tužna i puna žaljenja. Jedoga dana sam u agoniji uletela u sobu, tresnula bebu na krevet, otrčala do tavana gde sam do kraja dana ležala na podu i smišljana način na koji da povredim sebe, samo da sve ovo više prestane - iskrena je bila Kejt za "The Sun."

Ne mogu ovo više!

Sve ovo pak do tad nije ukazivalo Kejt da ima posporođajnu depresiju. Imala je čak i samoubilačke misli, ali je sve to pripisivala preteranoj brigi oko nove bebe, koja se svima dešavala.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KATE LAWLER (@thekatelawler)

- Osećala sam se kao da ne želim više da budem ovde. Dojila bih usred noći i plakala celu noć. Moj suprug, Boj, bi me bukvalno podigao sa poda kada bih se slomila i on bi me držao i govorio: "Radimo ovo zajedno". Zaista je čudno, jer iako imam sve ove divne ljude u životu, nikada se nisam osećala usamljenije. Imam svoju porodicu, prijatelje, ali kada sedim sama, moje misli beže od mene. Zaticala bih sebe kako zaista razmišljam kako da izvršim samoubistvo. Tada sam pomislila: "Bože, ovo je loše"! Obično sam prilično jaka i nisam mogla da prihvatim da mi se to dešava, dugo to nisam prihvatala. Suprug me je posavetovao da krenem kod psihoterapeuta, a čak je i on išao sa mnom. On je divan, ne znam da li bih izdržala sve da nije bilo njega - ističe Kejt.

Ona dodaje da je bila iznenađena brojem žena koje su bile u gotovo identičnom stanju kao i ona. Iz tog razloga rešila je da napiše i knjigu o svojim iskustvima koje bi, možda, pomogle nekoj drugoj mami u nevolji.

Zašto sam depresivna kad imam sve

- Imam krov nad glavom, imam partnera koji me voli, imam pse, imam posao, imam bebu koja je zdrava. Zašto sam onda depresivna? Često mi se dešavalo da sedim u dečijoj sobi i poželim da naudim sebi, da prekratim muke, da me više nema. Bila sam uverena da sam uništila svoj život, kao i život mog partnera - otkrila je ona u svojoj knjizi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KATE LAWLER (@thekatelawler)

 

Kejt je redovno išla kod psihoterapeuta, uzimala je i terapiju, a knjiga joj je takođe postala jedan vid terapije. Njen suprug je predložio da bebu bar tri noći nedeljno čuva dadilja, kako bi Kejt bila odmornija.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KATE LAWLER (@thekatelawler)

 

- Važno je voditi ove razgovore. Nisam mislila da ću se ikada u životu suočiti sa ovim problemom, ali desilo se. Trebalo bi da znate da je normalno ako se osećate loše ili ako zažalite što ste rodili bebu. Istina je da je roditeljstvo teško. Meni je teško i danas, a Noa ima već godinu dana - iskrena je ova mama, čija je knjiga naišla na velika interesovanja kod žena slične problematike.

Rešenje uvek postoji! Niste same!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KATE LAWLER (@thekatelawler)

BONUS VIDEO:

Komentari (0)