Roditeljstvo

Evo kako da pripremite dete na novu bebu

Stručnjaci i mame otrkivaju koje su to "tajne cake" kojima će vaše dete lakše prihvatiti novog člana porodice

08.03.2022 22:00

Evo kako da pripremite dete na novu bebu
pexels.com

Odrasle ste, i mislile ste da će baš sve najzad sada stati. Završile ste sve obavezne i neobavezne škole, preboleli sve "dečije boljke" kao i "boljke" iz mladosti. Najzad ste okončale fakultet, dobile posao za koji ne morate da molite roditelje za džeparac, našle čoveka svog života, venčale se, porodile i imate divno dete i savršen život. Mislile ste da će još jedna beba zaokružiti vaš "svet u malom" i da ćete time, baš kao i svakom prethodnom "stavkom" zaokružiti sve svoje obaveze za ubuduće. Saopštili ste ćerki da se ceo jedan svet odvija baš tu, u vašem stomaku, da nosite još jednu bebu i da će baš ona biti ta srećnica koja će dobiti brata! Sačekao vas je zaprepašćen izraz vaše "bebe" od nepune tri godine

Pixabay

 

Kako objasniti detetu da će dobiti brata

Savet stručnjaka je da procenite same kako bi vaše dete moglo da reaguje. Svi znamo da iako su maleni, svaki mališan je svet za sebe, i baš taj ogroman svet nosi u sebi, zato svoj svet prilagodite njegovom.

- Moja Sara je već velika devojčica, u julu puni tri godine. Oduvek je bila naprednija u odnosu na svoje vršnjake. Otvoreno sam počela da joj se obraćam od samoga starta. Prvo joj nije bilo najjasnije i želela je da i ona nosi bebu u svom stomaku. Objasnila sam joj da je to nemoguće, jer to jedino mame mogu. Pošto sam bila prinuđena da održavam trudnoću, često sam ležala jer me je boleo stomak. Primetila sam da i Sara tada leži pored mene, i hoće da i nju mazim, pošto i nju, navodno boli stomak - objašnjava nam Jelena Milovanović (32) iz Beograda.

pexels.com

 

Uključite dete u sve

Jelenin savet je da dete treba od samoga starta uključiti u sve odluke oko nove bebe. Od izbora sobe, kreveta, tapeta, odelca, imena za novu bebu, i svih ostalih rutina koje su na prvi pogled svakodnevne. Njeno iskustvo je da uvek i oko svakog detalja pita ćerku za mišljenje. Naravno, ono u većini slučajeva nije realno, ali je uvek razmatrano kao vrlo moguće. 

- Dete se tada oseti bitnim. Shvata da je mi podjednako volimo da uvažavamo njeno mišljenje uvek i svuda. Vrlo je bitno da dete u što ranijoj fazi nauči da deli i da je nesebično. Ljubav kao osnova i pokretač svega. Sve se može uz veliku dozu ljubavi i tolerancije. Nikada ne preskačite dete, i upamtite da iako tako ne deluje, deca sve čuju i upijaju. Najveći obrazac ponašanja ste mu upravo vi - objašnjava Jelena.

Mališani se vremenom identifikuje sa tim "malim bratom" koji "živi" u maminom stomaku. Svakodnevno željno iščekuju da se on i pojavi. Pošto su već bili uključeni u sve mamine rituale vezane za trudnoću, posećivali sa mamom i lekara, uzbuđeno slušali sa tatom batine prve a kasnije sve jače otkucaje srca, detetu neće biti teško da se navikne na novu bebu, i kada se zaista pojavi.

- Istraživanja su pokazala da deca koja su usvojila neke obrasce ponašanja vezane za bebu koja će stići u roditeljski dom, neće imati probleme da nastave sa sličnim modelom ponašanja kada se to zaista i desi. Tačno je da je nova beba velika promena za sve ukućane, ali nema toga što ljubav, priča, razumevanje i nesebičnost nisu uspeli da stvore - reči su Nataše Milosavljević, dečijeg psihologa.

Volite se i širite ljubav, a deca će tu vašu ljubav prepoznati i usvajati.

 

Komentari (0)