Razmislite malo!

SVI RODITELJI PRAVE GREŠKU! Ovo govore detetu, a nikako ne bi SMELI!

Mnogi roditelji ne razmišljaju kakve posledice njihove reči imaju po dete, a evo zašto to ne bi smeli da ih zanemare!

15.01.2022 22:10

SVI RODITELJI PRAVE GREŠKU! Ovo govore detetu, a nikako ne bi SMELI!
pexels.com

Kada potanemo roditelji život, zdravlje i fizička dobrobit našeg deteta za nas postaju najbitniji, međutim neretko se dešava da dete radi nešto što za njega nikako nije dobro, zbog čega se roditelji često uplaše, a tada ne razmišljaju mnogo o tome šta govore. U takvim situacijama, jedino je važno da njihovo dete ostane čitavo. 

Ipak, takvih situacija ima često. Od dečijeg guranja prstiju u utičnicu, preko stavljanja ruke na vrelu ringu, pa sve do pentranja sa drveta. Svi roditelji na ovo reaguju uz istu rečenicu:

- Pazi!

Međutim, ako non stop detetu vičete da pazi, koliko god da ste u pravu, zbunićete vaše dete, što može predstavljati veliki problem kada odrate. Naime, čestom upotrebom ove reči ostavljate utisak da sve je što vaše dete radi pogrešno i puno rizika, te dovodite do toga da se vaše dete plaši da preuzme inicijativu, pa samim tim kasnije u životu neće moći da uradi nešto odvažno, poput toga da pozove devojku da izađu ili da da otkaz, kada mu na radnom mestu nije dobro. 

Umesto da svom detetu konstantno govorite da pazi, naučite ga kako da prepozna potencijalno opasnu situaciju i da se u njoj snađe i tako ćete izgraditi jedno hrabro i uspešno odraslo biće na koje ćete biti ponosni.

Komentari (0)