Nije lako biti roditelj

BUDITE NAJBOLJI RODITELJI NA SVETU: Saveti kako da ispravite najčešće greške koje mame i tate prave!

Svi roditelji ponekada prave greške, a te grške ne znače da su oni loši, jednostavno ih je potrebno ispraviti, evo i kako!

15.12.2021 21:06

BUDITE NAJBOLJI RODITELJI NA SVETU: Saveti kako da ispravite najčešće greške koje mame i tate prave!
pexels.com

Svi roditelji trude se da budu najbolji što mogu, međutim čak i onima koji su stručnjaci u ovoj oblasti, kada se radi o njihovom detetu dešavaju se greške. Greške roditelja mogu uticati na psihičkog zdravlje dece kao i na njihovo sazrevanje. Portal Srećna republika donosi vam spisak najčešćih grešaka roditelja.

Ignorisanje uspeha i odbijanje da date nagradu

Dete je po prirodi nesigurno. Ono uči i daje sve od sebe, a kada u nečemu uspe od roditelje očekuje pohvalu, koja bi mu stavila da znanja da je uspešan u tome što radi. Roditeljima možda ovo deluje besmisleno, ali dete tako stiče samopouzdanje koje će mu kasnije u životu biti veoma potrebno. Ako prihvatite njegov uspeh i pohvalite ga, dete će hrabrije ulaziti u nove izazove i jednog dana više nećete morati da pokažete svoje slaganje. Sa druge strane, ako odbijate da priznate da je nešto dobro uradilo, dete će teže prihvatati bilo kakvu odgovornost jer će se plašiti da ne bude dovoljno dobro. 

Nagrade za obavljanje zadataka mnogim roditeljima ddeluju potpuno besmisleno. Zašto nagraditi dete za nešto što je njegova obaveza? Ko vas nagrađujete kada skuvate ručak ili završite posao? Logika je sasvim razumna, ali dečija osećanja ne vode se logikom, već emocijom. Kada dete nagradite zbog nečega što je uradilo imaće osećaj da je postiglo nešto veliko, steći će svest o tome da posle dobrog ponašanje slede pozitivni rezultati i porašće mu samopouzdanje i hrabrost u prihvatanju odgovornosti. Savršen balans izmešu vaših i dečijih potreba možete naći u nagradama za uspeh koji traje na duže staze. Recimo nagradite ga kada dobije tri petice u školi ili kada dobije zlatnu medalju na takmičenju, vremenom će sam osećaj ponosa koji uspeh donosi sa sobom postati nagrada, te više neće biti potrebno da mu je vi pružate. Uostalom nikako nemojte da zaboravite da kada dobro uradite posao na kraju meseca dobijete platu, a kada brinete o dečijim potrebama dobijate njihovu ljubav, nije li to svojevrsan vid nagrade?

Kritikovanje

Konstruktivni saveti su jedno, a kritike bez prestanka nešto sasvim drugo. Naravno da detetu treba da objasnite kada i zašto je pogrešilo, ali budite svesni da dete tek uči kako da živi. Ono ne zna osnovna pravila i pravi greške iz kojih uči. Ako mu 45 minuta držite predavanje o tome kako nije lepo vezao pertlu iako ste ga već učili, a pritom vičete na njega u detetu ćete stvoriti odbojnost, prema vama, prema pertlama i prema greškama. Svi sa vremena na vreme imamo stanjene živce, čak je u redu i da ponekad pogrešno ukažete detetu na grešku, ali se trudite da to odmah i ispravite. Deca zahtevaju mnogo strpljenja, a neki koncepti jednostavno ne mogu da im budu jasni koliko god se vi trudili, posebno ako ga vi učite nešto što ni sami ne praltikujete. Samo polako, udahnite duboko i pružite mu šansu da nauči iz svojih grešaka.

Upoređivanje

Naravno da nam je uspeh našeg deteta najbitniji. Koliko se ono trudi, trudite se i vi, a svaki njegov neuspeh i suze zbog istog bole i vas. Međutim, šta ćete postići ako ga upoređujete sa nekim drugim detetom? Uostalom, kako se vi osećate kada vam neko kaže da je vaš kolega u svemu bolji od vas? Sigurno vam nije prijatno, a ipak to radite svom detetu. Svako dete je posebno, ima svoje talente i svoje mogućnosti, a tamo gde je slabije treba da mu pomognete da to popravi, a ne da mu kažete da se ugleda na neko drugo dete. Ako je naprimer dete fizički neaktivno, pa ima problema da dobije dobru ocenu iz fizičkog, izađite sa njim na trčanje. Odvedite ga u teretanu i sa njim učite kako da uradi kolut unazad. Potrudite se da detetu bude jasno da dete ima vašu punu podršku i da ga razumete, ispričajte mu da ste i vi imali problema koje ste naučili da prevaziđete. Tako ćete se povezati i stvorićete kod deteta osećaj razumevanje i vere u vas, ali i da svest o tome da ne želi da vas izneveri. Vaš trud podići će dupliraće njegovu snagu i omogući će mu da postane jače i sposobnije čak i od druge dece sa kojom biste ga upoređivali.

Nemojte favorizovati jedno dete

Devojčice su tatine princeze, a dečaci mamine maze. I to je u redu. Donekle. Nemojte dozvoliti da se ikada oseti da neko dete više volite. Iako smo u prethodnom pasusu govorili o tome da je svako dete drugačije i da morate imati različiti pristup sa drugačijom decom, to ne znači da ikada treba da dozvolite da se jedno dete oseća manje voljenim u odnosu na drugo. Ne razdvajajte ih, trudite se da imate odnos sa oba deteta podjednako. U redu je da sa devojčicom idete u šoping, a sa dečakom na fudbal, i da razgovarate sa njima odvojeno, ali nemojte da zanemarujete odlazak na fudbal jer šoping više volite. Deci je potrebno da se osećaju voljeno, a ako vašu ljubav pružate podjednako svakom detetu, veće su šanse da će deca biti prijatelji kada odrastu, jer među njima nećepostojati ljubomora. 

Tako ćeš mi se odužiti?

Da, deca greše. Ali budite sigurni da vam se oni neće odužiti nikako. Gruba istina je da ste ga vi napravili, vi rodili i vi odlučili da brinete o njemu. Obezbeđivanje krova nad glavom ili hranjenje deteta je vaša obaveza kao roditelja. Decu možete da vaspitate tako da vas vole i poštuju, zbog čega će biti tu za vas uvek, a možete učiniti i suprotno, te shvatiti da vaše dete ne želi da vas vidi. Rečenice poput ove iz podnaslova potpuno maše poentu roditeljstva. Dete nije vama dužno ništa i nemojte ga terati da se oseća tako. Ovakve rečenice roditelji najčešće izgovaraju kada su opravdano razočarani, ali one nisu fer prema detetu, a koliko god dete odraslo bilo boleće ga da čuje to. Umesto da ga terate da se oseti dužnim da uradi nešto kako treba ili krivim jer vas je izneverio, pokušajte da mu pomognete da nađe bolji put i način na koji će moći da ispravi grešku. Takvim stavom, punim podrške i poverenja, postićićete da vaše dete postane sobra odrasla osoba, koja će uvek ostati tu za vas jer će vas voleti, a ne zato što vam je dužna. 

To što vi nešto niste uspeli ne znači da vaše dete mora

Neispunjeni snovi su strašna svar i koje god okolnosti da su vas sprečile da se postignete vašu želju sigurno čine da se osećate loše. Međutim, činjenica je i da nije fer da od vašeg deteta očekuje da ispuni vaše snove. Dete je spoj vas i svog drugog roditelja, sasvim je moguće da ne oseća apsolutno nikakvu strast prema onome što ste vi voleli. Pustite ga da nađe svoj put i cilj, podržavajte ga šta god da izabere, da ne bi i ono završilo kao vi. A što se nestvarenih snova tiče, nikada nije kasno da pokušate ponovo. 

Odbijate da slušate detetov problem

Za ovo postoje brojni razlozi, od preteranog straha od toga što ćete čuti, do toga da jednostavno smatrate da je dete previše malo da bi imalo problem. I u jednom i u drugom slučaju, i u svim drugim slučajevima koji mogu da vam padnu na pamet, jednostavno niste fer prema detetu ako odbijate da slušate njegove probleme. Sigurno ste čuli da je svakom njegov problem najveći. Koliko god malo dete bilo ono može da ima problem. Ne zaboravite da ono tek uči o tome kako treba da se snalazi u životu, možda vama to što ne ume da naduva loptu deluje banalno, ali njemu je to velika frustracija koja izaziva mnogo negativnih osećanja. Saslušajte ga, nisu njegovi problemi manje važni od vaših, tako ćete mu pokazati da ga vrednujete i poštujete kao osobu, te ćete ga naučiti da takav odnos treba da zahteva od svih sa kojima se susretne u toku života, jer kako da traži od nekoga da ga poštuje, ako ga porodica nikada nije poštovala.

Sa druge strane koliko god da se plašite onoga što ćete možda čuti, ne smete da zaboravite da ako se vi plašite vaše dete sigurno se oseća 100 puta gore. Vi morate da budete ti koji će vaše dete zaštititi od problema kakvi god oni bili. Jednostavno, vi ste njegov oslonac i morate prebrodite strah, jer će ono naučiti na vašem primeru kako da se samo izbori sa problemima.

pexels.com

Mama i tata pomažu detetu da leti

Za kraj, zapamtite da su ovo sve roditeljske greške, ali da to što pravite neku grešku ne znači da ste loš roditelj. Svi pravimo greške, to je u redu dokle god učimo nešto iz njih i trudimo se da ih ispravimo kada ih napravimo. Biti dobar roditelj samo po sebi zasniva se na ljubavi. Volite vaše dete iskreno i pokažite mu to, jer ono ne može da čita suptilne znakove kada je baš malo, a svaka vaša grška koju na tom putu napravite biće zanemarena i zaboravljena. 

Komentari (0)