Odrasli

Hrana koja dokazano pomaže u snižavanju lošeg holesterola: Kardiolog otkriva šta treba da jedete

Visok holesterol je glavni faktor rizika za srčani i moždani udar, zato su ove namirnice važne za zdravlje srca

Slika Autora
bySrećna Republika

15.11.2025 13:30

Hrana koja dokazano pomaže u snižavanju lošeg holesterola: Kardiolog otkriva šta treba da jedete
shutterstock.com/Studio Romantic

Visok holesterol jedan je od vodećih faktora rizika za bolesti srca i moždani udar. Iako je holesterol neophodan za hormone i vitamin D, njegov višak, naročito LDL, "loš" holesterol, može da se taloži u arterijama i poveća rizik od ozbiljnih srčanih oboljenja. Prema studiji objavljenoj u "Lancetu", kardiovaskularne bolesti su jedan od najvećih zdravstvenih problema u svetu.

Kardiolog dr Čirag D. objašnjava da hronično povišen holesterol izaziva aterosklerozu, suženje krvnih sudova i otežan protok krvi. To povećava opasnost od koronarne bolesti, srčanog udara, moždanog udara, ali i visokog pritiska i hronične bubrežne bolesti.

- U najgorem slučaju, plak može pući i izazvati fatalno krvarenje ili tromb - upozorava dr Čirag.

Najefikasniji način da se izborite sa visokim holesterolom jeste ishrana koja doprinosi zdravlju srca, bogata je vlaknima, antioksidansima i zdravim mastima.

Shutterstock

Visok holesterol oštećuje srce i krvne sudove

U nastavkudr Čirag D. preporučuje za namirnice koje pomažu u snižavanju "lošeg" holesterola.

Ovsene pahuljice

Bogate rastvorljivim vlaknima koja smanjuju apsorpciju holesterola u crevima. Redovna konzumacija stabilizuje šećer i poboljšava rad digestivnog sistema.

Ječam i pasulj

Sadrže beta-glukan koji stvara gelastu strukturu i vezuje žučne kiseline, zbog čega jetra troši više holesterola i snižava njegov nivo u krvi.

Sočivo i druge mahunarke

Izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Skoro 130 g mahunarki dnevno može značajno smanjiti LDL i krvni pritisak.

Orašasti plodovi

Bademi, orasi i kikiriki bogati su zdravim mastima, vlaknima i biljnim sterolima. Umerene količine poboljšavaju nivo holesterola i zdravlje srca.

shutterstock.com/SNeG17

Orašasti plodovi čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova

Osim toga, njihov svakodnevni unos može smanjiti upalu i doprineti dugoročnoj zaštiti krvnih sudova.

Semenke

Čia, lan, bundeva i suncokret sadrže omega-3 masne kiseline i vlakna koja snižavaju LDL i štite krvne sudove.

Voće i povrće

Jabuke, bobičasto voće, grožđe i citrusi obiluju pektinom, rastvorljivim vlaknom koje snižava loš holesterol. Povrće poput bamije, brokolija i spanaća dodatno poboljšava rad srca, prenosi OnlyMyHealth.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)