Odrasli

Lekari upozoravaju: Uobičajena jutarnja NAVIKA povećava RIZIK od dijabetesa i šloga

Stručnjaci upozoravaju i na rizik od gojaznosti kod ljudi sklonih ovom lošem izboru

Slika Autora
bySrećna Republika

17.10.2025 09:40

Lekari upozoravaju: Uobičajena jutarnja NAVIKA povećava RIZIK od dijabetesa i šloga
shutterstock.com/Lucky Business

Da li je doručak zaista najvažniji obrok u danu? Prema najnovijim saznanjima - jeste. Jedna velika studija objavljena u prestižnom medicinskom časopisu "Journal of the American College of Cardiology" otkrila je snažnu vezu između preskakanja doručka i povećanog rizika od smrti izazvanih kardiovaskularnim bolestima. Uprkos tome,sve je više ljudi koji imaju naviku da preskaču doručak.

Ističući brojne zdravstvene prednosti jutarnjeg obroka, autori studije pozvali su stoga ljude da ne preskaču ono što bi mogao da bude ključni obrok za očuvanje zdravlja.

Naučno istraživanje je obuhvatilo analizu zdravstvenih podataka 6.550 odraslih osoba, starih 40 do 75 godina, prikupljenih tokom trećeg Nacionalnog istraživanja o zdravlju i ishrani, koje je sprovedeno od 1988. do 1994. godine. Učesnici su praćeni sve do 2011. godine putem Nacionalnog indeksa smrtnosti, kako bi se ispitali dugoročni zdravstveni ishodi.

shutterstock.com/Pressmaster

Ne preskačite doručak

U studiji, prosečna starost učesnika bila je 53,2 godine, a 48 odsto njih bili su muškarci. Ovo su rezultati vezani za navike doručkovanja i pokazuju da: 

  • 5,1 odsto ispitanika nikada nisu konzumirali doručak  
  • 10,9 odsto retko su doručkovali 
  • 25 odsto povremeno su jeli ujutru  
  • 59 odsto svaki dan su imali jutarnji obrok  

Uprkos sve većem broju dokaza o važnosti doručka, stručnjaci su primetili zabrinjavajući trend – sve više ljudi redovno preskače doručak. Ova navika je, naročito u Sjedinjenim Američkim Državama, postala sve češća tokom poslednjih 50 godina. Podaci pokazuju da čak 23,8 odsto mladih svakodnevno preskače doručak.

Preskakanje doručka, međutim, ne nosi samo kratkoročne posledice. Istraživanja ga povezuju s višim rizikom od brojnih hroničnih oboljenja, uključujući:

  • gojaznost i prekomernu telesnu težinu
  • dislipidemiju (poremećaj nivoa masnoća u krvi)
  • visok krvni pritisak
  • dijabetes tipa 2
  • metabolički sindrom
  • koronarnu bolest srca
  • moždani udar

"Preskakanje doručka bilo je povezano sa značajno povećanim rizikom od smrtnosti usled kardiovaskularnih bolesti. Naša studija podržava korisnost doručkovanja u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova“, zaključilisu istraživači u studiji.

Ovakve tvrdnje podržavaju i drugi stručnjaci,među njima i dr Lopez Himenes sa poznate Majo Klinike, koji upozorava:

- Preskakanje doručka, istorijski gledano, nikada nije bilo naročito zdravo. Brojne studije pokazuju da ljudi koji preskaču doručak imaju povećan rizik od srčanih bolesti i mnogih drugih zdravstvenih problema - kaže dr Lopez Himenes i ističe da je veća verovatnoća da se srčani udari dogode ujutru, što dodatno pojačava važnost unošenja hrane u to vreme.

- Delimično je to zbog visokog nivoa adrenalina koji se javlja rano ujutru. Kada to spojite sa nedostatkom hrane, bez ikakvih kalorija, telo reaguje tako što kaže: ‘Bez hrane mogu da umrem od gladi, pa moram da preduzmem dodatne mere' - ističe stručnjak, a prenosi Miror (Mirror). 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)