Jela sa mesom

SAMO JAKO: Ne znate šta je pravi DORUČAK dok ne probate SELJAČKU KAJGANU!

Ovo nije jelo za one koji broje kalorije, već za gurmane koji vole da ih nešto tokom dana "drži"

Slika Autora
bySrećna Republika

25.09.2025 08:01

SAMO JAKO: Ne znate šta je pravi DORUČAK dok ne probate SELJAČKU KAJGANU!
Shutterstock/Stepanek Photography

Dok se većina premišlja da li će za doručak ovsene pahuljice ili neki obrok do 200 kalorija, u srpskim selima se i dalje sprema jednostavno, a zasitno jelo - kajgana s krompirom i slaninom

Ovo jelo je pravo energetsko pojačanje, savršeno za početak dana tokom kojeg vas očekuje mnogo posla, posebno kao ste među onima koji vole konkretan doručak, onaj koji "drži". U kombinaciji s domaćim kajmakom i svežom salatom, teško mu je odoleti – kalorije ovde niko ne broji!  Važan je samo slasan zalogaj.

Sastojci:

  • 100 g dimljene slanine
  • 50 g putera ili margarina
  • 2 srednja krompira
  • 1 veza svežeg peršuna
  • Nekoliko listova celera (po želji)
  • 8 jaja
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Slaninu isecite na sitnije komade i propržite je na polovini putera dok ne postane hrskava. Krompir oljuštite, isecite na tanke kolutove ili polumesece i propržite ga na preostaloj masnoći dok ne omekša i blago porumeni.

Dodajte seckani peršun i po želji listove celera, pa sve lagano promešajte.U posebnoj posudi umutite jaja, posolite i pobiberite, pa umešajte pripremljeni krompir. Smesu izlijte u tiganj sa slaninom i pecite na laganoj vatri dok se ne uhvati sa obe strane, ali da unutrašnjost ostane sočna i meka.

Kako da poslužite: Poslužite ovo tradicionalno jelo  toplo, uz sezonsku salatu od paradajza i krastavca. Savršeno se slaže i sa kriškom vrućeg hleba ili pogače.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)