Dok se većina premišlja da li će za doručak ovsene pahuljice ili neki obrok do 200 kalorija, u srpskim selima se i dalje sprema jednostavno, a zasitno jelo - kajgana s krompirom i slaninom.
Ovo jelo je pravo energetsko pojačanje, savršeno za početak dana tokom kojeg vas očekuje mnogo posla, posebno kao ste među onima koji vole konkretan doručak, onaj koji "drži". U kombinaciji s domaćim kajmakom i svežom salatom, teško mu je odoleti – kalorije ovde niko ne broji! Važan je samo slasan zalogaj.
Sastojci:
- 100 g dimljene slanine
- 50 g putera ili margarina
- 2 srednja krompira
- 1 veza svežeg peršuna
- Nekoliko listova celera (po želji)
- 8 jaja
- So i biber po ukusu
Priprema:
Slaninu isecite na sitnije komade i propržite je na polovini putera dok ne postane hrskava. Krompir oljuštite, isecite na tanke kolutove ili polumesece i propržite ga na preostaloj masnoći dok ne omekša i blago porumeni.
Dodajte seckani peršun i po želji listove celera, pa sve lagano promešajte.U posebnoj posudi umutite jaja, posolite i pobiberite, pa umešajte pripremljeni krompir. Smesu izlijte u tiganj sa slaninom i pecite na laganoj vatri dok se ne uhvati sa obe strane, ali da unutrašnjost ostane sočna i meka.
Kako da poslužite: Poslužite ovo tradicionalno jelo toplo, uz sezonsku salatu od paradajza i krastavca. Savršeno se slaže i sa kriškom vrućeg hleba ili pogače.
Komentari (0)