Jela sa mesom

Zbog ovog sastojka je RUSKA SALATA kremasta, a ukus nezaboravan: Dve kašike prave ogromnu razliku

Bez nje ne može da prođe nijedna trpeza

Slika Autora
byNevena Jakovljević

01.10.2025 14:58

Zbog ovog sastojka je RUSKA SALATA kremasta, a ukus nezaboravan: Dve kašike prave ogromnu razliku
Schutetrstock/Ivelin Denev

Ruska salata je neizostavan deo svake praznične trpeze - kremasta, osvežavajuća i zasitna. Uz nekoliko jednostavnih koraka i tajni dodatak, možete je pripremiti kod kuće baš kao iz najboljih kuhinja, a sve je izuzetno jednostavno.

U nastavku je recept za rusku salatu bez koje ne može da prođe nijedna slavska trpeza.

Sastojci:

  • 200 g krompira 
  • 200 g graška 
  • 4 jaja
  • 200 g šargarepe
  • 200 g šunke
  • 5 kiselih krastavčića
  • 2 supene kašike pavlake (tajni sastojak)
  • 250 g majoneza 
  • kafena kašičica senfa
  • limunov sok malo, par kapi
  • so, biber, peršun (količina po ukusu)

Priprema:

Najpre krompir i šargarepu oljuštite, isecite na kockice i stavite da se kuvaju zajedno sa graškom. U vodu možete dodati i malo peršuna radi lepšeg ukusa.

U međuvremenu, skuvajte jaja da budu tvrda, pa ih oljuštite i isecite na sitne kockice. Na isti način pripremite i krastavčiće, a šunku sitno naseckajte. Ako šunku nemate, možete je zameniti kuvanim belim mesom ili junetinom.

Kada je povrće kuvano i ohlađeno, pomešajte sve sastojke. Dodajte majonez, kašičicu senfa i nekoliko kapi limunovog soka, pa sve dobro sjedinite.

Na kraju ubacite i 2 kašike pavlake (to je tajni sastojak) koji daje posebnu kremastu notu jelu. Posolite, pobiberite po ukusu i ostavite rusku salatu u frižideru da se dobro ohladi pre služenja.

Uživajte u ruskoj salati!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)