Pileća krilca su mnogo više od običnog mesa. Na prvi pogled skromna, ali kad se spreme kako treba, pretvaraju se u pravo uživanje. Ako vodite računa o ishrani i ne volite previše masno meso onda je za vas pravi recept za pileća krilca iz rerne.
Ne samo da su ukusna i jeftina, već savršeno idu uz pomfrit ili pire krompir. Miris koji se širi iz rerne, hrskava kožica i slasna mekoća mesa osvaja na prvi zalogaj sve koji su ih probali.
Da bi meso ostalo sočno preporuka je da krilca potpite u marinadu nekoliko sati pre pečenja. Sušenje papirnim ubrusom pre ubacivanja u smešu za pečenje pomaže da koža postane hrskava. Tajna hrskavosti je u prašaku za pecivo, u pitanju je kulinarski trik koji menja sve! Za zdraviju varijantu, krilca možete peći na rešetki iznad pleha, pa će masnoća oticati dole.
Srećna republika vam poklanja recept za savršena, hrskava pileća krilca iz rerne.
Sastojci:
- 1 kg pilećih krilaca
- 1,5 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica dimljene paprike (ili obične slatke)
- ½ kašičice belog luka u prahu
- ½ kašičice čilija u prahu (po želji)
- 1 kašičica praška za pecivo (tajna hrskavosti!)
- 2 kašike ulja
Za glazuru (opciono)
- 3 kašike meda
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašika sirćeta (ili limunovog soka)
- 1 čen belog luka (sitno seckan)
- Prstohvat čilija
Priprema:
Operite krilca, dobro ih osušite ubrusom i ubacite u smesu za pečenje. U velikoj posudi pomešajte so, biber, papriku, beli luk u prahu, čili (ako volite pikantno) i prašak za pecivo. On pomaže da se kožica tokom pečenja razdvoji i postane super hrskava. Dodajte ulje i ubacite krilca. Dobro ih izmešajte rukama da svaki komad bude obložen začinima.
Rernu zagrejte na 220°C i ređajte krilca u plek koji ste podmazali ili obložili pak papirom. Poređajte krilca u jednom sloju s kožicom nagore. Pecite 40 do 45 minuta, uz jedno okretanje na pola vremena.
Dok se krilca peku, u tiganju zagrejte med, soja sos, sirće i beli luk. Kad počne da ključa, kuvajte još dva minuta dok se ne zgusne. Kada su krilca gotova, prelijte ih glazurom i vratite u rernu još pet minuta da se karamelizuju. Prijatno!
Komentari (0)