Kad god nemamo inspiraciju za ručak ili večeru zavirimo u neki od brojnih kuvara slavnog Džejmija Olivera. Upravo se tako jedan recept nalazi u njegovoj knjizi "Jedan", a u pitanju je odličan recept za najsočniju piletinu s tahinijem. Oliver, inače, voli da kuva jeftina, a zdrava i ukusna jela.
- Neke od najhranljivijih namirnica na svetu su jeftine! Ali to što pravim jeftina jela, ne znači da nisu zdrava. Potrebno je samo dobro poznavati namirnice i njihovu pripremu. Već 25 godina putujem svetom i u nekim od najsiromašnijih zajednica jeo sam najzdraviju hranu - od Kostarike, preko Italije, Grčke… u malim mestima gde žive obični ljudi hrana me je oborila s nogu - opisao je Oliver svoju kulinarsku filozofiju, prenosi Indeks.
Sastojci:
- tikvice 2 kom
- limun 1 kom
- kus-kus 150 g
- svež peršun 1 struk
- beli luk 2 čena
- pileća prsa 300 g
- tahini 2 kašičice
- jogurt 2 kašike
Priprema:
Svuvajte vodu u električnom kuvalu. Na jako zagrejanu ringlu stavite neprijanjajući tiganj dijagonale 30 cm. Tikvicama isecite vrhove, po dužini ih isecite na četvrtine pa ih 5 minuta pecite u vrućem tiganju bez ulja. Okrenite ih nakon pola predviđenog vremena. Limun isecite napola, jednu polovinu prerezanom stranom prema dole stavite u činiju. Oko limuna sipajte kuskus i prelijte ga sa 300 ml kipuće vode. Na sitno iseckajte stabljike peršuna i njima pospite kuskus, a listiće prelijte sokom preostale polovine limuna i ostavite sa strane. Oljuštite i tanko isecite beli luk. Tikvice izvadite na dasku, krupno ih isecite i složite na kuskus, a tiganj ostavite na ringli.
Piletinu zarežite po dužini na više mesta (pazite da meso ne presečete sasvim) u razmacima od 1 cm, utrljajte je većinom tahini paste, belim lukom, morskom solju i crnim biberom. U vrućem tiganju bez ulja piletinu pecite 4 minuta sa svake strane ili dok ne požuti i bude lepo pečena. Hvataljkama uhvatite onu polovicu limuna i iscedite ga po kuskusu i promešajte kuskus, naseckane stabljike peršuna i tikvice. Dodajte so i biber, a na vrh stavite začinjene listiće peršuna. Preostali tahini pomešajte s jogurtom, po želji pokapaj s malo ekstra devičanskog maslinovog ulja i poslužite uz sočnu piletinu premazanu tahinijem.
Uživajte!
Komentari (0)