Ova slana torta sa krekerima nije samo ukusna, već i praktična - možete je pripremiti dan ranije, a pogodna je i za proslave, slavlja ili kad vam iznenada dođu gosti. Prijatno!
U nastavku je recept.
Sastojci:
- 400 g krekera
- 400 ml jogurta
- 350 g šunke
- 300 g kačkavalja
- 200 g majoneza
- 400 g pavlake
- 200 g susama
Priprema:
Za početak, u dubljoj činiji sjedinite pavlaku, majonez, rendani kačkavalj i sitno iseckanu šunku. Sve dobro promešajte da se sastojci lepo povežu u ujednačen i bogat fil. Ovaj fil je pun ukusa, pa dodatno soljenje najčešće nije potrebno.
U posebnu posudu sipajte jogurt - on će vam poslužiti za umakanje krekera. Jogurt ne treba da bude pregust, kako bi se krekeri lakše natopili, ali ni previše redak da se ne raspadnu.
Na suvom tiganju, na tihoj vatri, propržite susam dok ne dobije blago zlatnu boju i pusti miris. Pazite da ga ne prepržite - čim zamiriše i promeni boju, sklonite ga sa vatre.
Zatim pripremite pleh pravougaonog ili oblika kvadrata, u zavisnosti od veličine koju želite. Obložite ga providnom plastičnom folijom, ostavljajući da ivice folije prelaze preko stranica - to će vam kasnije pomoći da tortu lakše izvadite i preokrenete.
Na dno pleha ravnomerno rasporedite proprženi susam - to će kasnije biti gornji sloj torte kada je okrenete.
Sada počinje ređanje slojeva:
Uzimajte krekere jedan po jedan, kratko ih umačite u jogurt, pa slažite prvi sloj preko susama. Preko toga nanesite sloj fila – rasporedite ga ravnomerno preko krekera. Zatim ponovo poređajte sloj jogurtom natopljenih krekera, pa još jedan sloj fila. Nastavite da ređate naizmenično dok ne potrošite sve sastojke, a poslednji sloj treba da budu krekeri.
Tortu pažljivo prekrijte folijom i ostavite je u frižideru najmanje 3 do 4 sata da se lepo stegne i ohladi. Najbolji rezultat se dobija ako prenoći.
Kada je torta ohlađena i spremna za posluženje, izvadite je iz frižidera, stavite tacnu preko pleha i pažljivo je preokrenite naopačke tako da susam bude na vrhu. Skinite foliju, i vaša torta je spremna za sečenje i serviranje.
Komentari (0)