Jela sa mesom

Jedna kora i dva fila: Brzi i laki SLANI ROLATI za prave gurmane

Ovaj specijalitet lako se pravi, a svojim izgledom ne ostavlja nikog ravnodušnim

Slika Autora
bySrećna Republika

11.10.2025 08:01

Jedna kora i dva fila: Brzi i laki SLANI ROLATI za prave gurmane
Shutterstock/Luca Santilli

Slani rolat je jedno od onih jela koje svi primete na stolu. Možete da ga služite kao predjelo, na slavama, proslavama ili kad vam dođu gosti. Lako se pravi, a kada se seče, još lepše izgleda. Idealno je rešenje kad želite nešto brzo, efektno i ukusno. Punite ga šunkom, sirom, pavlakom, ajvarom,rukolom, spanaćem ili pečurkama - uspeh je zagarantovan! Ovog vikenda isprobajte da napravite dve varijante ovog recepta i uživajte u ukusnim zalogajima.

Osnova, odnosno kora, ista je za oba rolata, razlika je samo u filu. Najbolje je da odmah duplirate dozu za koru i podelite je na dva dela.  

Sastojci:

Za jednu koru:

  • 5 jaja
  • 5 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • 3 kašike ulja
  • 100 g rendanog kačkavalja

Fil 1:

  • 200 g krem sira
  • 200 g šunke 
  • 150 g kisele pavlake
  • 2 kisela krastavčića 
  • Malo origana

Fil 2:

  • 100 g krem sira
  • 1 puna šaka sveže rukole
  • 100 g pavlake ili grčkog jogurta
  • So, biber po ukusu
  • 1 kašika sitno seckanih oraha ili susama (po želji)

Priprema:

Umutite jaja sa malo soli dok ne postanu penasta. Postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo, ulje, i po rendani kačkavalj. Dobijenu smesu izlijte na veliki pleh obložen papirom za pečenje i poravnajte. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni  15 do 20 minuta.

Kada se kora ispeče, odmah je uvijte u rolat zajedno sa papirom dok je još topla, kako bi zadržala oblik. Ostavite da se potpuno ohladi.

Fil 1 pripremite tako što ćete da pomešate krem sir, pavlaku, šunku, krastavčiće i začinite po ukusu. Fil treba da bude kremast i maziv. Kada se kora ohladi, pažljivo je odmotajte, premažite filom i ponovo urolajte. Umotajte u foliju i ostavite u frižideru barem sat vremena da se stegne.

Secite na šnite i servirajte hladno.

Fil 2 pripremite tako što ćete da pomešate krem sir, pavlaku i sitno seckanu rukolu. Po ukusu dodajte biber i malo soli. Fil treba da bude maziv i blag. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)