Slani rolat je jedno od onih jela koje svi primete na stolu. Možete da ga služite kao predjelo, na slavama, proslavama ili kad vam dođu gosti. Lako se pravi, a kada se seče, još lepše izgleda. Idealno je rešenje kad želite nešto brzo, efektno i ukusno. Punite ga šunkom, sirom, pavlakom, ajvarom,rukolom, spanaćem ili pečurkama - uspeh je zagarantovan! Ovog vikenda isprobajte da napravite dve varijante ovog recepta i uživajte u ukusnim zalogajima.
Osnova, odnosno kora, ista je za oba rolata, razlika je samo u filu. Najbolje je da odmah duplirate dozu za koru i podelite je na dva dela.
Sastojci:
Za jednu koru:
- 5 jaja
- 5 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 3 kašike ulja
- 100 g rendanog kačkavalja
Fil 1:
- 200 g krem sira
- 200 g šunke
- 150 g kisele pavlake
- 2 kisela krastavčića
- Malo origana
Fil 2:
- 100 g krem sira
- 1 puna šaka sveže rukole
- 100 g pavlake ili grčkog jogurta
- So, biber po ukusu
- 1 kašika sitno seckanih oraha ili susama (po želji)
Priprema:
Umutite jaja sa malo soli dok ne postanu penasta. Postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo, ulje, i po rendani kačkavalj. Dobijenu smesu izlijte na veliki pleh obložen papirom za pečenje i poravnajte. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 do 20 minuta.
Kada se kora ispeče, odmah je uvijte u rolat zajedno sa papirom dok je još topla, kako bi zadržala oblik. Ostavite da se potpuno ohladi.
Fil 1 pripremite tako što ćete da pomešate krem sir, pavlaku, šunku, krastavčiće i začinite po ukusu. Fil treba da bude kremast i maziv. Kada se kora ohladi, pažljivo je odmotajte, premažite filom i ponovo urolajte. Umotajte u foliju i ostavite u frižideru barem sat vremena da se stegne.
Secite na šnite i servirajte hladno.
Fil 2 pripremite tako što ćete da pomešate krem sir, pavlaku i sitno seckanu rukolu. Po ukusu dodajte biber i malo soli. Fil treba da bude maziv i blag.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)