Ledeni rolat sa malinama je veoma lagan desert, poogotovo za tropske vrućine. Reč je o jednostavnom biskvitu od pavlake i malina (možete da birate voće po želji). Ono što je veoma bitno je da se brzo sprema, a peče tek dvadesetak minuta
Srećna Republika vam predlaže da isprobate ovaj recept i da uz malo truda dobijate puno dobrog ukusa. Imate sve što vam je neophodno za pravi užitak: korica od tankog biskvita, kremasta pavlaka i svežina voća koja dolazi od malina.
Sastojci:
Za koru:
- 6 belanaca
- prstohvat soli
- 8 kašika šećera
- kašika limunovog soka
- kašika gustina
Za krem:
- 400 ml mleka
- 6 žumanaca
- 4 kašike šećera
- vanilin šećer
- 40 g pudinga od vanile
- 2 kašike gustina (oko 20 g)
- 200 ml slatke pavlake
Dodatak:
- 250-300 g malina
Za dekoraciju:
Možda vas zanima…
- 150 ml slatke pavlake
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca. U posudu sa belancima dodajte prstohvat soli pa umutite čvrst šlag postepeno dodavajući šećer i mutite dok se sav šećer ne otopi. Na kraju dodajte limunov sok i gustin i još jednom kratko sjedinite mikserom na najmanjoj brzini.
Uzmite pleh dimenzija 40 sa 30 cm, obložite ga papriom za pečenje i rasporedite smesu. Lepo poravnajte i stavite koru u zagrejanu rernu na 160 stepeni, da se peče 20-25 minuta. Pečenu koru preokrenite na papir za pečenje koji ste posuli sa malo šećera u prahu, da se kora ne zalepi, i pažljivo skinite papir za pečenje na kojem se kora pekla. Ostavite koru da se ohladi. Koru ne treba zarolati sa papirom kao što je to obično slučaj kod većine rolata. Kora je mekana i savitljiva, tako da ćete bez problema moći kasnije da je zarolate zajedno sa kremom i voćem.
Krem
Žumanca, šećer i vanilin šećer promešajte žicom sa malo mleka, dodajte puding i gustin i izmešajte tako da ne bude grudvica. Ostatak mleka sipajte u šerpu i stavite na ringlu da provri. Skinite sa ringle pa ukuvajte smesu od žumanaca polako ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom. Vratite na srednju temperaturu ringle i kuvajte par minuta dok se krem ne zgusne. Skinite sa šporeta, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Slatku pavlaku umutite u čvrst šlag. Ohlađen krem dobro izmiksajte da postane potpuno gladak, pa kašikom ručno umešajte umućenu slatku pavlaku i dobro sjedinite u glatki i penasti krem.
Filovanje
Maline operite i prosušite na papirnom ubrusu. Na koru namažite oko 2/3 krema i lepo poravnajte. Poslažite maline, oko 200 g i malo ih utisnite u krem. Ostatak malina sačuvajte za dekoraciju. Pažljivo uvijte koru u rolat i prebacite na tacnu. Premažite rolat spolja ostatkom krema i ukrasite slatkom pavlakom i preostalim malinama. Dobro ga rashladite u frižideru najmanje par sati ili tokom noći. Pre posluživanja pospite šećerom u prahu po želji i potom secite na kriške.
Uživajte!
Komentari (0)