Kajsije su trenutno auktuelne budući da im je sezona, pa ih iskoristite na najbolji način. One nam nude mnoge mogućnosti pripreme za uživanje u njihovim ukusima tokom cele godine. Od pravljenja kompota, džemova, marmelade do rakija i sokova. Kajsije su dobrodošle u bilo kom obliku, ne samo zbog ukusa već i zbog nutritivnog bogatstva. Ipak, sok od kajsije se ističe kao praktičan način unošenja svih blagodeti ovog voća aromatičnog slatko-kiselog ukusa.
Priprema je veoma jednostavna, pa odvojte kajsije i krenite u pripremu.
Sastojci:
- 1,5 kg očišćenih kajsija
- 250 g šećera
- 2 l vode
Priprema:
Kajsije izblendirajte uz postepeno dodavanje vode. Sipajte u šerpu, dodajte šećer i ostatak vode. Sok od kajsija kuvajte oko 5 minuta. Količine vode i šećera možete korigovati u zavisnosti od toga da li volite gušći/slađi sok od kajsija ili ne. Gusti sok od kajsija sipajte u sterilisane flaše i odložite u ostavu. Ukoliko ćete sok upotrebiti za par dana, u tom slučaju ga treba čuvati u frižideru. Prilikom služenja, sok možete dekorisati listovima matičnjaka.
Uživajte!
Komentari (0)