Dugotrajni unos većih količina šećera može poremetiti ravnotežu glukoze u krvi, što vremenom može dovesti do povišene glikemije, povećanja telesne težine, hiperinsulinemije, pa čak i razvoja dijabetesa tipa 2. Iako su voće i povrće bogati vitaminima, mineralima i vlaknima i predstavljaju važan deo zdrave ishrane, to ne znači da ih treba jesti bez ograničenja. Oni sadrže prirodne šećere, pa ih treba konzumirati umerenim količinama – zapravo, voće i povrće su prirodni “slatkiši” koje ipak ne treba preterano uživati.
U intervjuu za Srećnu Republiku dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane, objašnjava da je potrebno biti oprezan prilikom konzumiranja sledećeg voća.
- Voće je i te kako opasno, ima veliku količinu fruktoze, a fruktoza je isto što i glukoza samo što je potrebno našem organizmu određeno vreme da se pretvori u glukozu, tako da imamo odloženi porast glikemije. Preporuka za odrasle osobe je 200 do 300 grama voća, a za decu malo više jer je njima potreban šećer. Treba voditi računa o bananama jer su kaloričnije, na primer 100 grama jabuka ima oko 55 kalorija, a 100 grama banana 75, ali banane imaju veću količinu šećera u tih 100 grama. Treba voditi računa o šljivama i grožđu i naravno, iako je prošla letnja sezona, lubenice i dinje su naručito opasne. Pogotovo lubenica koja na 100 grama ima mnogo više šećera, nego dinja - ispričala nam je doktorka.
- Posledice postoje, to su gojaznost i porast triglicerida. Često ljudi koji imaju povišene trigliceride, a nemaju porodičnu hipertrigliceridemiju, kažu "Ja se zdravo hranim, pojedem kilogram jabuka" i eto nama povišenih triglicerida - pojasnila je dr Veroslava Stanković u našem intervjuu koji možete pogledati na Jutjub (YouTube) kanalu Srećna.
Zabranjeno je kopiranje, reprodukovanje, preuzimanje, prenošenje, objavljivanje i distribuiranje bilo kog dela ili celog teksta bez prethodnog izričitog pismenog odobrenja redakcije Srecna.
Komentari (0)