Odrasli

Koliko je zdrav AJVAR: Dr Stanković rešava dilemu i otkriva kad je najbolje da se konzumira

Ajvar je zapravo mnogo zdraviji nego što se to misli, poručuje dijetolog prof. dr Veroslava Stanković

Slika Autora
byDragana Petrović

10.10.2025 10:01

Koliko je zdrav AJVAR: Dr Stanković rešava dilemu i otkriva kad je najbolje da se konzumira
shutterstock_Igor Dutina

Nema zimnice bez ajvara, reći će vam većina domaćica na Balkanu. U Srbiji ćete često čuti da ga zovu i "srpski kavijar", zato što sam reč ajvar potiče od turske reči "havyar“, što u prevodu na srpski znači "ikra".

Bogatog ukusa ajvar je nezamenljiv kao salata ili namaz tokom zime, a već vekovima se pravi u gotovo svim balkanskim zemljama. I dok pojedini stručnjaci tvrde da nema bog zna kakvu nutritivnu vrednost, dijetolog prof. dr Veroslava Stanković kaže da je ajvar zapravo mnogo zdraviji nego što se to misli.

- Ja ajvar preporučujem mojim pacijentima. Ajvar ima dovoljnu količinu vitamina, dijetnih vlakana i masnoće koja je tokom zime potrebna. Pored paprike, koja je izuzetno zdrava, dodaje se paradajz i patlidžan tako da sve to još povećava njegovu nutritivnu vrednost - kazala je dr Stanković za Srećnu republiku.

Shutterstock

Glavni sastojak ajvara je crvena paprika bogata vitaminom C

Za pripremu ajvara većina domaćica koristi suncokretovo ulje, ali može da se upotrebi i maslinovo ulje od komine. Prema rečima dr Stanković važno je ne preterivati sa masnoćom, ali i sa prženjem ajvara. 

Na pitanje kako je najzdravije konzumirati ajvar kao salatu ili namaz dr Stanović nije imala dilemu.  

- Ja preporučujem kao namaz ujutru za doručak zato što može da se održi sitost do prve užine oko 11 sati. Ako jedete ajvar za doručak kao namaz na parčetu hleba ne dolazi do naglog skoka šećera u krvi koji ostaje stabilan i u normali do užine - istakla je ona.

Ajvar nije samo jelo, to je i deo srpske tradicije. Glavni sastojak je mesnata, crvena paprika koja je bogata vitaminom C, beta-karotenom, vitaminom B6 i folatima. Doduše, deo nutritivnih vrednosti se gubi pečenjem i prženjem paprike, ali ne treba zaboraviti i beli luk koji se dodaje u ajvar, a koji je poznat kao najbolji prirodni antibiotik koji se odavnina u narodnoj medicini koristio kao lek za mnoge boljke. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)