Tetka Saveta

Očistite pečene paprike za sekund: Trik koji ćete OBOŽAVATI

Uz ovaj trik čišćenje pečenih paprika će biti brzo i efikasno, nećete moći da verujete koliko će vam olakšati život

20.08.2022 13:00

Očistite pečene paprike za sekund: Trik koji ćete OBOŽAVATI
shutterstock.com

Stiže jesen i priprema zimnice. Vreme je za pečenje paprika i pripremu ajvara, pinđura i svih drugih đakonija od pečene paprike. Možda ćete poželeti da paprike samo ispečete i ostavite u zamrzivač za pohovanje. Svim ovim đakonijama zajedničko je čišćenje pečenih paprika. Oljuštiti po 10 i više kilograma pečene paprike za ajvar je, priznaćete, prilično naporan posao i sve se radi ručno.

Srećna republika vam otkriva trik kako da pečene paprike očistite za sekund. Verujte, ovaj trik će vam olakšati život a pripremu ajvara i ostale zimnice od pečene paprike pretvoriti u zadovoljstvo.

Pixabay.com

Ako paprike pečete na roštilju možete ih ubacivati u posudu koju obavezno držite poklopljenju 

U čemu je tajna?

Da biste brzo i lako očistili pečenu papriku potrebno je da se povrće popari. Šta to znači? Nakon što ispečete papriku, recimo, u reni šporeta tako vruću je potrpajte u običnu najlonsku kesu i ostavite da odstoji neko vreme. Para koja se oslobađa od vrele papire će popariti kožicu ovog povrća koje će se tako lako uklanjati da nećete moći da verujete.

Ukoliko pak paprike pečete na starinski način na plotni starog šporeta smederevca ili na roštilju pečeno povrće ubacujte u posudu koja mora da bude poklopljena kako bi se para kondenzovala u okviru posude. Na ovaj način uštedećete dosta vremena posebno ukoliko papriku pečete za ajvar u koji ide dosta ovog povrća koje mora biti besprekorno očišćeno.

I za kraj mala tajna za one koji pečenu papriku ostavljaju u zamrzivač kako bi se tokom zime koristili za pohovanje. Nikako nemojte guliti papriku nego je nakon što se ohladi u kesi ili loncu samo spakujte u plastične kese i složite u zamrzivač. Na ovaj način kožica će sačuvati sve hranljive materije paprike koju ćete brzo i lako očistiti nakon što je izvadite iz zamrzivača i ostavite da se otopi na sobnoj temperaturi. Ukus ovako ostavljene paprike ostaće u potpunosti ne promenjen.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Lola

22.08.2022 10:15

Kakvo otkriće, nikad se ne bismo setili. Bravo!