Jela bez mesa

RECEPTI za naredne 2 nedelje: Spremite najukusnija POSNA JELA

Domaćice su ovih dana okupirane pripremom jela za predstojeći post, a većini nedostaje ideja šta bi spremale. Za ukusna jela, nekada vam nisu potrebni skupi i zahtevni sastojci, a uglavnom sve imate u kuhinji. Evo nekih ideja.

13.08.2022 15:00

RECEPTI za naredne 2 nedelje: Spremite najukusnija POSNA JELA
pexels.com

Danas su "Poklade", zadnji dan pred početak velikogospojinskog posta. Ovo je jedan o četiri velika posta koji počinje 14. avgusta na dan "Svetih mučenika Makaveja", a prethodi velikom hrišćanskom prazniku "Velikoj Gospojini". „Bela nedelja“ se odnosi na nedelju pre posta. Poklade su dan za praštanje i veselja i smatralo se da one teraju zle duhove i veštice.

Pošto predstavljaju početak posta, očekivano je da se na trpezi domaćinstava nađu najukusnija posna jela, a donosimo vam  neke predloge koje preporučuje hronokuhinja.rs.

Posna musaka

Sastojci:

  • srednji  patlidžan
  • glavica crnog luka
  • polovina struka praziluka
  • srednja tikvica
  • 2 manja paradajza
  • 2 šake pečenog i samlevenog sucokreta
  • dozvoljeno ulje
  • biber

Priprema:

Patlidžan treba dobro oprati i odstraniti mu krajeve. Najbolje je iseći ga na kolutove i posoliti solju kako bi se odstranio višak vode. Luk sitno iseckati i prodinstati na ulju. Zatim polako dodati oceđenu i narendanu tikvicu, a kroz desetak minuta i paradajz koji je prethodno oljušten i isceđen. Začiniti, a zatim ostaviti malo da se krčka.

Na drugoj strani, salevtom treba upiti sav višak vode iz patlidžana. Zatim krenuti sa ređanjem musake i to redosledom: maslinovo ulje, patlidžan, fil, mleveni suncokret i tako dok se ne potroši sav materijal, ali da na kraju bude suncokret. Kada je musaka pripremljena, stavlja se na pečenje 20 minuta na 220 stepeni i jo 15 minuta na 200 stepeni.

shutterstock.com

Musaka je uvek odličan izbor na trpezi za post

Posne projice sa akva - fabom

Za one koji ne znaju, "akva - fab" je voda od kuvanih leblebija koja kod posnih jela odlično zamenjuje belanca, budući da je sve što je životinjskog porekla u pripremi ovih jela za vreme posta zabranjeno. Jedino što je razlikuje, jeste da se duže muti od belanaca.

Sastojci:

  • 2 dcl vode od leblebija
  • čaša (2dcl) od speltinog brašna
  • 1/2 ražanog brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 150 g praziluka
  • prstohvat morske soli
  • 1/2 čaše maslinovog ulja
  • 1/2 čaše mineralne vode

Priprema:

Sitno iseckati luk pa ga prodinstati sa maslinovim uljem i vodom i ostaviti da se malo prohladi. Na drugoj strani u činiji pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Zatim dodati ulje, praziluk i na kraju prethodno dobro umućenu akva - fabu koju treba umešati polako špatulom, kako bi zadržala penastu strukturu. Ako je smesa pregusta, slobodno dodajte vode. U kalup za mafine staviti masne papiriće pa preko izručiti smesu do ivice. Staviti u rernu da se peče kolikogod je potrebno, ali je zbog penaste akva fabe potrebno malo više nego kada su prave sa jajima.

Posne palačinke bez jaja

Posne palačinke su odličan izbor za recimo doručak ili večeru, a vrlo jednostavno ćete ih pripremiti posnim namirnicama. One se mogu napraviti i bez jaja, ali treba pogoditi gustinu smese.

Sastojci:

  • 3 kašike ječmenog brašna
  • prstohvat morske soli
  • kašika do kašike i po maslinovog ulja
  • 100 ml vode

Pixabay.com

Palacinke bez jaja su odličan izbor za postače i vegetarijance

Priprema:

Sve sastojke umešati i dobro umutiti kako se ne bi stvarale grudvice. Što su palačinke masnije, biće lepše i ukusnije. Kada zagrejete tiganj, spuštajte smesu po pola kutlače u proseku za svaku palačinku. Kada se stvore mehurići okrenite palačinku. Možete ih jesti u zavisnosti od ukusa koji preferirate, ili slanim nekim  namazom i sirom ili džemom ili kremom.

Vege burgeri od leblebija i kinoe

Negde poznate kao falavel pljeskavice, odličan izbor za vegetarijance i one koji žele nešto poput pravog roštilja ali bez mesa.

Sastojci:

  • konzerva leblebija ili suve leblebije
  • 0,5 dcl nekuavne kinoe
  • 1/2 crvene paprike
  • glavica crvenog luka
  • 2 – 3 čena belog luka
  • so i biber

Po potrebi:

  • peršun ili mirođija
  • 2 – 3 kašike ovsenog brašna ili brašna od leblebija
  • susam 

Priprema:

Kinou operite i potopite preko noći. Ujutru je isperite, nalijte decilitar vode i ostavite da provri pet minuta. Nakon toga poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Leblebije takođe možete potopiti preko noći i ostaviti da odstoje. Ujutru ih iscedite i sve ubacite u blender da se samelje. Masa će biti lepljiva, ali to je pogodno za odlične burgere, tako da ako želite kompaktije i tvrđe burgere dodajte 2 do 3 kašike ovsenog brašna ili brašna od leblebije. Papriku, crni i beli luk treba propržiti pre formiranja burgera.

Formirajte male burgere na dlanu, uvaljajte ih u susam radi dodatne arome, a zatim ređajte na papiru za pečenje u pleh. Pecite ih do 15 minuta na 220 stepeni, dok ne porumene. Burgeri se mogu pržiti i na tiganju ali je brža i lakša varijnta rerna.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)