Svi smo navilki da jedemo mlince sa mesom i obično ih vezujemo za hladniji deo godine. Portal Srećna Republika vam predstavlja jednu lakšu letnju varijantu ovog jela, čija kombivacija povrća i kremastog sira će biti svakome po meri.
Sastojci:
- 3 manje tikvice
- 300 g špargle
- 200 g praziluka
- 5 čenova belog luka
- 200 g parmezana
- 250 g mlinaca
- 150 g kačkavalja
- mocarela
- kockica putera
- so
- biber
- začini po želji
Za bešamel sos:
- 100 g putera
- 100 g brašna
- litar mleka
Priprema:
Sitno iseckajte tikvice, praziluk i špargle. U dublju šerpu stavite kockicu putera, pustite je da se istopi, pa na puteru prvo propržite praziluk. Nakon par minuta dodajte i tikvice i špargle, pa pustite da se prži dok povrće ne omekša. Nakon toga dodajte sitno naseckani beli luk, so, biber i druge začine po želji.
Kada je povrće spremno, napravite bešamel sos. U šerpu sipajte puter, pa na njemu propržite brašno. Pazite da ne zagori i da se ne stvore grudvice. Preko sipajte mleko i dugo mešajte dok se sos ne zgusne i dok se sve eventualne gromuljice na rastvore.
Na dno pravougaone vatrostalne posude sipajte kutlaču bešamel sosa, ona će de posluži kao lepak za mlince. Preko sosa ređajte red mlinaca, pa preko njih red povrća, a preko povrća šaku parmezana. Ponavljajte postupak dok vam ne ponestane materijala ili prostora u posudi.
Na poslednji sloj povrća stavite mocarelu iseckanu na kolutove, pa preko nje pospite ostatak parmezana, pa njega prelijte bešamelom. Preko bešamela stavite poslednji sloj milnaca, njih prelijte ostatkom sosa, a preko sosa pospite rendani kačkavalj.
Možda vas zanima…
Stavite jelo da se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa. Trebaće mu negde oko 20 minuta da se sve lepo zapeče i istopi. Nakon toga, ostavite jelo da se hladi, pa secite na četvrtaste komade i poslužite uz rashlađeno belo vino.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)