Svi smo navilki da jedemo mlince sa mesom i obično ih vezujemo za hladniji deo godine. Portal Srećna Republika vam predstavlja jednu lakšu letnju varijantu ovog jela, čija kombivacija povrća i kremastog sira će biti svakome po meri.
Sastojci:
- 3 manje tikvice
- 300 g špargle
- 200 g praziluka
- 5 čenova belog luka
- 200 g parmezana
- 250 g mlinaca
- 150 g kačkavalja
- mocarela
- kockica putera
- so
- biber
- začini po želji
Za bešamel sos:
- 100 g putera
- 100 g brašna
- litar mleka
Priprema:
Sitno iseckajte tikvice, praziluk i špargle. U dublju šerpu stavite kockicu putera, pustite je da se istopi, pa na puteru prvo propržite praziluk. Nakon par minuta dodajte i tikvice i špargle, pa pustite da se prži dok povrće ne omekša. Nakon toga dodajte sitno naseckani beli luk, so, biber i druge začine po želji.
Kada je povrće spremno, napravite bešamel sos. U šerpu sipajte puter, pa na njemu propržite brašno. Pazite da ne zagori i da se ne stvore grudvice. Preko sipajte mleko i dugo mešajte dok se sos ne zgusne i dok se sve eventualne gromuljice na rastvore.

FOTO: Printscreen/Intagram/fitmama_4
Na dno pravougaone vatrostalne posude sipajte kutlaču bešamel sosa, ona će de posluži kao lepak za mlince. Preko sosa ređajte red mlinaca, pa preko njih red povrća, a preko povrća šaku parmezana. Ponavljajte postupak dok vam ne ponestane materijala ili prostora u posudi.
Na poslednji sloj povrća stavite mocarelu iseckanu na kolutove, pa preko nje pospite ostatak parmezana, pa njega prelijte bešamelom. Preko bešamela stavite poslednji sloj milnaca, njih prelijte ostatkom sosa, a preko sosa pospite rendani kačkavalj.
Možda vas zanima…

FOTO: Printscreen/Intagram/fitmama_4
Stavite jelo da se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa. Trebaće mu negde oko 20 minuta da se sve lepo zapeče i istopi. Nakon toga, ostavite jelo da se hladi, pa secite na četvrtaste komade i poslužite uz rashlađeno belo vino.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)