Jela bez mesa

MLINCI SA POVRĆEM: Savršena mešavina sira i zeleniša koju će svi obožavati!

Ovo jelo će voleti i vegetarijanci i oni koji to nisu, a neće mu odoleti ni deca!

29.07.2022 08:00

MLINCI SA POVRĆEM: Savršena mešavina sira i zeleniša koju će svi obožavati!
FOTO: Printscreen/Intagram/fitmama_4

Svi smo navilki da jedemo mlince sa mesom i obično ih vezujemo za hladniji deo godine. Portal Srećna Republika vam predstavlja jednu lakšu letnju varijantu ovog jela, čija kombivacija povrća i kremastog sira će biti svakome po meri.

Sastojci:

  • 3 manje tikvice
  • 300 g špargle
  • 200 g praziluka
  • 5 čenova belog luka
  • 200 g parmezana
  • 250 g mlinaca
  • 150 g kačkavalja
  • mocarela
  • kockica putera
  • so
  • biber
  • začini po želji

Za bešamel sos:

  • 100 g putera
  • 100 g brašna
  • litar mleka

Priprema:

Sitno iseckajte tikvice, praziluk i špargle. U dublju šerpu stavite kockicu putera, pustite je da se istopi, pa na puteru prvo propržite praziluk. Nakon par minuta dodajte i tikvice i špargle, pa pustite da se prži dok povrće ne omekša. Nakon toga dodajte sitno naseckani beli luk, so, biber i druge začine po želji.

Kada je povrće spremno, napravite bešamel sos. U šerpu sipajte puter, pa na njemu propržite brašno. Pazite da ne zagori i da se ne stvore grudvice. Preko sipajte mleko i dugo mešajte dok se sos ne zgusne i dok se sve eventualne gromuljice na rastvore.

FOTO: Printscreen/Intagram/fitmama_4

Sitno seckani praziluk, tikvice i špargle

Na dno pravougaone vatrostalne posude sipajte kutlaču bešamel sosa, ona će de posluži kao lepak za mlince. Preko sosa ređajte red mlinaca, pa preko njih red povrća, a preko povrća šaku parmezana. Ponavljajte postupak dok vam ne ponestane materijala ili prostora u posudi.

Na poslednji sloj povrća stavite mocarelu iseckanu na kolutove, pa preko nje pospite ostatak parmezana, pa njega prelijte bešamelom. Preko bešamela stavite poslednji sloj milnaca, njih prelijte ostatkom sosa, a preko sosa pospite rendani kačkavalj.

FOTO: Printscreen/Intagram/fitmama_4

Mlinci sa povrćem u procesu pripreme

Stavite jelo da se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa. Trebaće mu negde oko 20 minuta da se sve lepo zapeče i istopi. Nakon toga, ostavite jelo da se hladi, pa secite na četvrtaste komade i poslužite uz rashlađeno belo vino.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)