Svi znamo da je spanać hrana pravih snagatora, ali i da snaga na usta ulazi. Ako vam na letnjim vrućinama teška hrana baš i ne prija, portal Srećna Republika vam donosi predlog za lako, ali hranljivo jelo za celu porodicu. Verujte nam, ovaj recept za zdravi palenta obrok će ubediti i najveće izbirljivce da povrće ima sjajan ukus kada se sprema sa ljubavlju.
Sastojci:
Za osnovu:
- 250 g palente
- 100 g spanaća
- 1 dl vode
- so
- biber
- beli luk u granulama
- dimljena mlevena paprika
- 100 g feta sira
- 50 g putera
Za preliv:
- 3 lista sremuša
- 100 g feta sira
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 dl vode
- so
- biber
- beli luk u granulama
- dimljena mlevena paprika
Priprema:
U vatrostalnu činiju sipajte palentu, pa preko nje stavite naseckani spanać, a onda posudu ostavite sa strane dok pravite preliv. U blender stavite sitno naseckani sremuš, dodajte feta sir, kiselu pavlaku, so, biber, beli luk u granulama i dimljenu mlevenu paprika po ukusu. Nakon toga naspite maslinovo ulje i vodu, pa sve dobro izblendajte ili ispasirajte.
Preliv koji ste dobili prelijte preko palente i spanaća, pa dobro i temeljno sve promešajte, kako bi zrnca palente mogla da upiju tečnost. Dospite još vode u palentu, pa u nju dodajte iste one začine koje ste stavljali i u preliv. Sve još jednom lepo promešajte, pa pred samo pečenje u smesu stavite i komadiće feta sira i puter.
Pecite 20 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa. Znaćete da je pečeno kada palenta upije svu tečnost. Ukoliko ne volite palentu, nju možete zameniti i kuk-kusom ili kinoom, ukoliko preferirate nešto laganiju opciju prepunu proteina. Poslužite svojim ukućanima i uživajte u obroku.
Možda vas zanima…
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)