Jela bez mesa

BRZA PITA OD TIKVICA BEZ KORA: Ovaj recept ćete svima preporučiti

Idealna je kao lagan obrok, užina ili prilog, a kada se posluži uz čašu jogurta, malo ko može da joj odoli.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

29.05.2025 08:01

BRZA PITA OD TIKVICA BEZ KORA: Ovaj recept ćete svima preporučiti
FotoFoodTeam / Foodies / Profimedia

Pita od tikvica često nepravedno biva zanemarena, jer mnogi unapred pomisle da tikvice nisu dovoljno ukusne ili zanimljive za jelo. Ipak, ova pita je pravi dokaz da i jednostavne namirnice mogu biti pretvorene u pravo kulinarsko iznenađenje. Hrskava korica, sočan i aromatičan fil, kombinacija tikvica, jaja, sira i začina stvaraju savršen spoj koji oduševljava već pri prvom zalogaju. 

Ono što posebno izdvaja ovu pitu jeste njena jednostavnost pripreme. Ne zahteva mnogo sastojaka ni vremena, a rezultat je jelo koje izgleda i miriše kao iz domaće pekare. Tikvice, koje su glavni sastojak, savršeno se stapaju sa ostalim ukusima i dobijaju potpuno novu dimenziju kada se ispeku. Čak i oni koji nisu ljubitelji ovog povrća često ostanu iznenađeni koliko im se pita svidi.

Zbog toga je ova pita odličan način da u jelovnik ubacite nešto zdravo, a u isto vreme ukusno.

Sastojci:

  • 4 srednje tikvice
  • 1 luk
  • 300 gr brašna
  • 100 ml ulja
  • 100 g mladog sira
  • 3 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • so, biber

Priprema:

Tikvice oljuštite, zatim narendajte i ostavite u jednoj posudi. Kada puste svoj sok ocedite ih od viška vode. U tikvice dodajte mladi sir, jaja i ulje prema navedenim merama i sve dobro sjedinite mikserom. Nakon toga, u tikvicu dodajte brašno, a u brašno prašak za pecivo. Smesu sjedinite kašikom dok ne postane ujednačena. 

Pleh u kom ćete peći tikvice prvo nauljite, a zatim izlijte dobijenu smesu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.

Da biste videli da li je gotovo izbockajte čačkalicom i proverite da li je pečeno, ako je čačkalica čista, jelo je spremno!

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)