Lovačka salata je ukusna i zdrava zimnica koja spaja sočnost paradajza, slast paprika i hrskavost šargarepe. Začinima se dobija domaći ukus koji podseća na tradiciju i miris kuhinje. Idealna je za sve koji žele prirodnu zimnicu bez veštačkih dodataka, a evo kako da je sami napravite kod kuće.
Za pripremu domaće lovačke salate za zimu, potrebni su vam sledeći sastojci:
- 1 kg paradajza
- 4 glavice crnog luka
- 500 g šargarepe
- 2 kg paprika
- 1 glavica belog luka
- 30-50 g soli
- 100 g šećera
- 100 ml alkoholnog sirćeta (9%)
- 100 ml ulja
- 2 lovorova lista
- svež peršun (po želji)
Priprema:
Priprema počinje laganim radom s povrćem. Paradajz se samelje ili sitno isecka, pa stavi da se lagano krčka dok ne pusti svoj bogat sok. Dok se on kuva, šargarepa se narenda, luk sitno isecka, a paprike očiste i iseku na tanke trake.
U velikom loncu sve se to lepo sjedini - paradajz, šargarepa, luk i paprike - pa se doda ulje, so, malo šećera i omiljeni začini. Na tihoj vatri povrće se polako krčka, dok se kuća ispuni poznatim mirisom domaće zimnice.
Pred sam kraj kuvanja umeša se sirće, beli luk i koji list lovora. Oni daju onaj prepoznatljiv miris i ukus, ali i pomažu da salata dugo ostane sveža. Ako volite da bude još mirisnija, dodajte i malo seckanog peršuna.
Kad povrće omekša, a sok se lepo ukuva, vruća salata se pažljivo sipa u sterilisane tegle. Tegle se zatvore, ušuškaju u ćebe i ostave da se postepeno ohlade.
Tako spremljena, lovačka salata bez konzervansa čuva ukus leta i donosi toplinu na sto tokom cele zime.
Komentari (0)