Slatkiši

Zdrav čokoladni kolač od 4 sastojka koji mogu da spreme čak i početnici u kuhinji

Najsočniji kolač bez brašna i putera

Slika Autora
byNevena Jakovljević

10.11.2025 08:01

Zdrav čokoladni kolač od 4 sastojka koji mogu da spreme čak i početnici u kuhinji
Freepik/freepik

Zvuči nemoguće, zar ne? A ipak - jedna devojka  je uspela da napravi savršeno bogat, čokoladni kolač koji se topi u ustima, i to od samo četiri sastojka! Bez brašna, bez putera, bez griže savesti - samo čista čokoladna sreća. Idealno za sve koji žele da uživaju u slatkišu, a da pritom ne preteraju sa šećerom i mastima.

Sastojci:

  • 452 g nemasnog (4%) svežeg sira 
  • 4 velika jajeta
  • 172 g kokosovog šećera
  • 83 g kakao praha

Priprema:

Zagrejte rernu na 177°C. Podmažite okrugli kalup prečnika 18 cm sprejom protiv lepljenja i obložite dno papirom za pečenje. Nemojte koristiti kalup koji se otvara, već onaj pun, da smesa ne iscuri. U blender ubacite svež sir i jaja. Miksajte dok ne dobijete potpuno glatku smesu bez grudvica. Povremeno zaustavite blender i ostružite stranice da se sve lepo sjedini.

Dodajte kokosov šećer i ponovo izmiksajte. Zatim ubacite kakao prah i mešajte na manjoj brzini dok smesa ne postane ujednačene tamne boje. Sipajte testo u pripremljen kalup i pecite 65-70 minuta, dok sredina ne bude čvrsta i ne prestane da se klati. Kolač će možda malo popucati i naduvati se, ali kad se ohladi, spustiće se i dobiti savršenu teksturu. Ohladite kolač nekoliko sati - tada postaje još čvršći, sočniji i slađi.

Kada se potpuno ohladi, pažljivo ga odvojte od ivica nožem ili lopaticom, pa ga izvadite iz kalupa. Po želji ga pospite stevijom u prahu ili premažite omiljenim zdravim prelivom.

Kolač čuvajte u frižideru u zatvorenoj posudi ili zamrznite ako želite da traje duže.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)