Slatkiši

NAJBOLJI RECEPT ZA ŠTRUDLU SA MAKOM I KREMOM OD VANILE: Prepuna fila, a ostaje mekana i 2 dana kasnije

Mirisno testo vraća u detinjstvo, a nadev osvaja na prvi zalogaj.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

28.05.2025 08:01

NAJBOLJI RECEPT ZA ŠTRUDLU SA MAKOM I KREMOM OD VANILE: Prepuna fila, a ostaje mekana i 2 dana kasnije
Milovan Radmanovac / Alamy / Profimedia

Ova štrudla sa makom i kremom od vanile prava je poslastica za sve ljubitelje domaćih kolača. Mekana, mirisna i nežna, svaki zalogaj otkriva savršen spoj bogatog nadeva od maka i finog vanilin krema. Idealna je za porodična okupljanja, praznične trpeze ili jednostavno kada želite da se zasladite nečim posebnim. Neodoljiv miris koji se širi iz rerne dok se peče, vratiće vas u detinjstvo i podsetiti na kolače koje su pravile bake - sa mnogo ljubavi i još više ukusa.

Pogledajte najbolji recept za štrudlu sa makom.

Sastojci:

  • 400 gr brašna
  • 250 gr putera
  • 100 ml mleka
  • 1 sveži kvasac
  • 2 kašike šećera
  • 3 žumanca

Krem od vanile:

  • 500 ml mleka
  • 1 puding od vanile
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike gustina

Fil od maka:

  • 200 gr maka
  • 150 gr vrelog mleka
  • 6 kašika šećera
  • 1 belance

Premaz:

  • 1 žumance
  • šećer

Priprema:

Kvasac otopite u mleku sa šećerom. Dodajte žumance, šećer so i hladan puter, brašno pa umesite testo. Ostavite da odstoji pola sata u frižideru.

Puding pomešajte sa gustinom i šećerom te sa par kašika mleka. Dodajte u ostatak mleka i skuvajte puding.
Vrelo mleko pomešajte sa makom i šećerom i ostavite da odstoji pa umutite belance.

Razvucite testo pa premažite kremom od vanile.

Premažite filom od maka i zamotajte. Stavite u tepsiju pa premažite žumancetom i pospite šećerom.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 30 minuta.

Kada se ohladi po želji pospite šećerom u prahu.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)