Kolač sa makom i plazmom preliven mlečnom čokoladom predstavlja savršen spoj ukusa, koji je postao veoma popularan u domaćinstvima širom Srbije. Ovaj kolač ne osvaja samo bogatim i punim ukusom, već i svojom jednostavnom pripremom, zbog koje ga često biraju kako iskusne domaćice tako i one koje ne vole da provode vreme u kuhinji.
U nastavku pogledajte recept za kolač sa makom i plazma keksom.
Sastojci:
- 500 ml mleka
- 200 g mlevenog maka
- 200 g šećera
- 2 kašike griza
- 1 vanilin šećer
- 300 mlevenog plazma keksa
- 150 g maslaca
Glazura:
- 70 ml slatke pavlake
- 100-150 g crne ili mlečne čokolade
Priprema:
U procesu pripreme ovog kolača, prvi korak je kombinovanje svih sastojaka osim maslaca i keksa. Svi sastojci se pažljivo mešaju i stavljaju na srednju vatru dok se ne zgusnu. Ovaj deo procesa je ključan jer je važno neprestano mešati dok smesa ne postane ujednačena.
Kada se smesa zgusne, dolazi trenutak da se doda maslac. Ovaj sastojak se mora rastopiti u vrućoj smesi. Nakon što se maslac potpuno rastopi, važno je skloniti smesu s vatre i pažljivo dodati plazma keks.
Kada je smesa dobro promešana i svi sastojci su se sjedinili, vreme je da se smesa istrese u kalup. Bitno je utapkati smesu i izravnati je kako bi se postigao ravnomeran izgled kolača. Nakon oblikovanja, sledeći korak je priprema preliva.
Potrebno je pripremiti čokoladni preliv. Slatku pavlaku i čokoladu treba istopiti na laganoj vatri, vodeći računa da ne dođe do ključanja. Kada se preliv pripremi, preliva se preko ohlađene smese. Na kraju, kolač treba ostaviti da se hladi najmanje 3-4 sata u frižideru pre serviranja.
Uživajte!
Komentari (0)