Krompirovo mleko brzo osvaja srca onih koji se zaklinju u prirodnu, hranljivu i održivu ishranu. Ako niste znali, u pitanju je prava riznica hranljivih materija. Sadrži važne vitamine, poput B12, ali i gvožđe, folat i vlakna. Takođe impresionira činjenicom da ne sadrži gluten, laktozu i orašaste plodove, što ga čini odličnim za ljude sa različitim osetljivostima na hranu.
Ima kremastu teksturu, što ga čini savršenim dodatkom za kafu ili smutije, a takođe sadrži manje šećera i masti od mnogih drugih biljnih alternativa.
Kako napraviti mleko od krompira kod kuće
Iznenađujuće jednostavno. Za pripremu vam je potrebno samo nekoliko osnovnih sastojaka.
Sastojci:
- 1 oljušten krompir srednje veličine (oko 150–200 g)
- 3 šolje vode (750 ml) – za mešanje
- 1 šolja ključale vode - za kuvanje krompira
- 1 kašika ulja kanole ili drugog neutralnog biljnog ulja
- 1/2 kašičice morske soli
- 1 kašičica javorovog sirupa, agavinog sirupa ili drugog zaslađivača (opciono)
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile (opciono)
- 1 kašika oljuštenih semenki suncokreta ili proteinske baze (opciono za puniju teksturu)
Uputstvo
Skuvajte krompir: Zatim ocedite i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. U blender dodajte kuvani krompir, 3 šolje hladne vode, ulje, so, (opciono) zaslađivač, vanilu i semenke suncokreta.
Blendajte najmanje 1-2 minuta dok ne dobijete potpuno glatku i laganu tečnost. Ako želite svilenkastu teksturu, možete procediti kroz gazu ili finu cediljku.
Sipati u čistu flašu ili teglu sa poklopcem. Čuva se u frižideru do 4-5 dana. Uvek dobro promešajte pre upotrebe, jer se sastojci mogu odvojiti, piše "Siti magazin" (City magazine).
Komentari (0)