Jela sa mesom

TRADICIONALNA MUSKA SE SPREMA SAMO NA OVAJ NAČIN: Jednostavna za pripremu, a bogatog ukusa - uspeva i početnicima!

Ovo je jedno od omiljenih jela u Srbiji, kod nas se sprema od mlevenog mesa i krompira, a postoje brojne varijacije ovog popularnog jela.

Slika Autora
byDragana Petrović

26.08.2025 08:01

TRADICIONALNA MUSKA SE SPREMA SAMO NA OVAJ NAČIN: Jednostavna za pripremu, a bogatog ukusa - uspeva i početnicima!
Shutterstock/a9photo

Musaka je jedno od onih jela koje gotovo svaka domaćica u Srbiji ima u svom kuvaru. Jednostavna za pripremu, a bogatog ukusa često se nađe na trpezi kao glavno jelo za porodični ručak. Iako je kod nas najpoznatija u kombinaciji krompira i mlevenog mesa, musaka je zapravo mnogo više od toga. Ovo jelo dopušta maštovite varijacije i lako se prilagođava različitim ukusima i prilikama.

Oko porekla musake i dalje se vode rasprave. Grci je smatraju svojim nacionalnim jelom i tradicionalno je pripremaju sa ovčjim mesom i patlidžanom, dok istoričari kulinarstva ukazuju na to da zapravo potiče sa Bliskog istoka. Na Balkan su ovo jelo doneli su je Turci tokom osmanskog perioda, a sam naziv „musaka“ potiče od arapske reči kojom Turci brane pokelo ovog jela kao svoje. 

shutterstock.com

Ovo je jedno od omiljenih jela u Srbiji

Musaka je zahvalna zato što svaka domaćica može da doda svoj pečat što je čini jednom od najomiljenijih i najrasprostranjenijih jela na našim prostorima. Srećna republika vam poklanja recept za tradicionalnu musaku kakva se u Srbiji sprema već decenijama.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 500 g mlevenog mesa (mešanog)
  • 2 glavice crnog luka
  • ulje
  • so, biber, začini po želji
  • 2 jaja
  • 250 ml mleka

Priprema:

Luk iseckajte na sitne kockice i dinstajte na malo ulja. Nakon što omekša i postane staklast, dodajte mleveno meso, začinite po želji i mešajte dok se meso skroz ne udinsta, a voda ispari. Krompir oljuštite i iseckajte na deblje kolutove i poređajte u podmazan pleh ili dublju šerpu. Preko sipajte meso, pa opet red krompira i tako dok ne potrošite sve sastojke. Završni sloj mora da bude od krompira. U činiji umutite mleko i jaja sa željenim začinima i prelijte preko musake. Peći u rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 45 minuta odnosno dok krompir ne postane rumen i hrskav. Uživajte!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)