Musaka je jedno od onih jela koje gotovo svaka domaćica u Srbiji ima u svom kuvaru. Jednostavna za pripremu, a bogatog ukusa često se nađe na trpezi kao glavno jelo za porodični ručak. Iako je kod nas najpoznatija u kombinaciji krompira i mlevenog mesa, musaka je zapravo mnogo više od toga. Ovo jelo dopušta maštovite varijacije i lako se prilagođava različitim ukusima i prilikama.
Oko porekla musake i dalje se vode rasprave. Grci je smatraju svojim nacionalnim jelom i tradicionalno je pripremaju sa ovčjim mesom i patlidžanom, dok istoričari kulinarstva ukazuju na to da zapravo potiče sa Bliskog istoka. Na Balkan su ovo jelo doneli su je Turci tokom osmanskog perioda, a sam naziv „musaka“ potiče od arapske reči kojom Turci brane pokelo ovog jela kao svoje.

shutterstock.com
Musaka je zahvalna zato što svaka domaćica može da doda svoj pečat što je čini jednom od najomiljenijih i najrasprostranjenijih jela na našim prostorima. Srećna republika vam poklanja recept za tradicionalnu musaku kakva se u Srbiji sprema već decenijama.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 500 g mlevenog mesa (mešanog)
- 2 glavice crnog luka
- ulje
- so, biber, začini po želji
- 2 jaja
- 250 ml mleka
Priprema:
Luk iseckajte na sitne kockice i dinstajte na malo ulja. Nakon što omekša i postane staklast, dodajte mleveno meso, začinite po želji i mešajte dok se meso skroz ne udinsta, a voda ispari. Krompir oljuštite i iseckajte na deblje kolutove i poređajte u podmazan pleh ili dublju šerpu. Preko sipajte meso, pa opet red krompira i tako dok ne potrošite sve sastojke. Završni sloj mora da bude od krompira. U činiji umutite mleko i jaja sa željenim začinima i prelijte preko musake. Peći u rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 45 minuta odnosno dok krompir ne postane rumen i hrskav. Uživajte!
Komentari (0)