Jela sa mesom

NEMA LEPŠEG RUČKA OD MUSAKE: Napravite je po receptu naših baka i uživajte u savršenom ukusu!

Od ovog jela će vam krenuti voda na usta

21.01.2024 08:00

NEMA LEPŠEG RUČKA OD MUSAKE: Napravite je po receptu naših baka i uživajte u savršenom ukusu!
shutterstock.com

Zahvaljujući Internetu, mlade domaćice mogu da pronađu pregršt sjajnih recepata za nova jela. Ipak, neka osnovna tradicionalna jela su se zadržala u našim kuhinjama i domaćice ih rado prave barem jednom u dve nedelje, iako možda deca traže nešto sasvim drugačije. Musaka je oduvek bila jelo koje smo kao mali voleli, naročito kada odemo u posetu baki i deki. Naše bake su pravile ovo jelo po vrlo jednostavnom receptu, a cela kuća bi za tren zamirisala na mešavinu krompira i mesa. Evo kako da i vi unesete u svoj dom malo atmosfere iz detinjstva.

Sastojci:

  • jedan kilogram krompira
  • 500 g mlevenog mesa
  • pola glavice crnog luka
  • jedna kašika sitnog bibera
  • 2 kašičice soli
  • 8 kašika vode
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 4 jajeta
  • jedna šolja mleka
  • kašika brašna

 

Priprema:

Krompir ogulite i isecite na kolutove, pa mu dodajte dve kašike ulja i kašičicu soli, dobro izmešajte i ostavite sa strane.

Uključite rernu na 225 stepeni.

U drugoj posudi pomešajte mleveno meso sa kašičicom soli, kašikom bibera i sitno iseckanim lukom. Sve dobro promešajte, pa dodajte četiri kašike ulja i osam kašika vode i iznova promešajute.

U treću posudicu razbijte jaja, pa ih umutite i pomešajte sa mlekom i brašnom. Možete sve umutiti i mikserom, ako vam je tako lakše. 

Uzmite jednu vatrostalnu posudu, dimenzije oko 35*25cm. Dno premažite maslinovim uljem, a onda krenite da ređate red krompira, pa red mesa, red krompira, pa opet red mesa i na kraju poređajte ostatak krompira. Na kraju umućenu smesu od jaja prelijte preko ovog jela. Za one koji vole estetiku, narežite listiće margarina i stavite ih preko musake da se rastapaju tokom krčkanja jela u rerni. Margarin će doprineti da poslednji sloj krompira bude hrskav. Stavite musaku da se peče oko 40-ak minuta na 225 stepeni.

Toplu musaku služite kao glavno jelo, a hladnu kao predjelo. Zbog temperature koju drži vatrostalna posuda ona može dugo ostati vrela, pa pripazite na prste.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)