Zahvaljujući Internetu, mlade domaćice mogu da pronađu pregršt sjajnih recepata za nova jela. Ipak, neka osnovna tradicionalna jela su se zadržala u našim kuhinjama i domaćice ih rado prave barem jednom u dve nedelje, iako možda deca traže nešto sasvim drugačije. Musaka je oduvek bila jelo koje smo kao mali voleli, naročito kada odemo u posetu baki i deki. Naše bake su pravile ovo jelo po vrlo jednostavnom receptu, a cela kuća bi za tren zamirisala na mešavinu krompira i mesa. Evo kako da i vi unesete u svoj dom malo atmosfere iz detinjstva.
Sastojci:
- jedan kilogram krompira
- 500 g mlevenog mesa
- pola glavice crnog luka
- jedna kašika sitnog bibera
- 2 kašičice soli
- 8 kašika vode
- 6 kašika maslinovog ulja
- 4 jajeta
- jedna šolja mleka
- kašika brašna
Priprema:
Krompir ogulite i isecite na kolutove, pa mu dodajte dve kašike ulja i kašičicu soli, dobro izmešajte i ostavite sa strane.
Uključite rernu na 225 stepeni.
U drugoj posudi pomešajte mleveno meso sa kašičicom soli, kašikom bibera i sitno iseckanim lukom. Sve dobro promešajte, pa dodajte četiri kašike ulja i osam kašika vode i iznova promešajute.
U treću posudicu razbijte jaja, pa ih umutite i pomešajte sa mlekom i brašnom. Možete sve umutiti i mikserom, ako vam je tako lakše.
Uzmite jednu vatrostalnu posudu, dimenzije oko 35*25cm. Dno premažite maslinovim uljem, a onda krenite da ređate red krompira, pa red mesa, red krompira, pa opet red mesa i na kraju poređajte ostatak krompira. Na kraju umućenu smesu od jaja prelijte preko ovog jela. Za one koji vole estetiku, narežite listiće margarina i stavite ih preko musake da se rastapaju tokom krčkanja jela u rerni. Margarin će doprineti da poslednji sloj krompira bude hrskav. Stavite musaku da se peče oko 40-ak minuta na 225 stepeni.
Toplu musaku služite kao glavno jelo, a hladnu kao predjelo. Zbog temperature koju drži vatrostalna posuda ona može dugo ostati vrela, pa pripazite na prste.
Komentari (0)