Jela bez mesa

BEZ NJEGA SE NE MOŽE: Otkrivamo tajnu kuvara kako da napravite savršen i preukusan bešamel sos!

Ovaj kremasti prilog pojačava ukus specijaliteta koje spremate.

08.11.2023 15:55

BEZ NJEGA SE NE MOŽE: Otkrivamo tajnu kuvara kako da napravite savršen i preukusan bešamel sos!
shutterstock.com

Bešamel sos u kulinarstvu spada u pet osnovnih soseva. Mnoge domaćice ne mogu da zamisle mnoga jela bez preukusnog i kremastog bešamel sosa. Ovaj prilog je odličan dodatak mnogim grilovanim jelima, pečenoj piletini ali i ćuftama.

Sjajno se slaže i sa karamelizovanim slanim krompirićima kao umak. Isto tako omiljen je i u pastama i makaronama kao dodatak. Kako ističu brojne domaćice kod pripreme ovog sosa najveći problem je postići kremastu teksturu i pravi ukus ovog umaka. Zbog toga je neophodno da se koriste kvalitetni sastojci koje uglavnom imamo u kuhinji.

Na pitanje koja je tajna savršenog bešamel sosa većina kuvara će reći da svako od njih ima neki svoj trik. I dok većina domaćica brašno prži na puteru, kuvari rade drugačije. Naime oni u malo mleka sipaju potrebnu količinu brašna, razmute i procede u mleko u koje ste već dodali puter i na laganoj vatri mešate sve dok se sos ne zgusne. Na ovaj način neće vam se napraviti grudvice a bešamel sos će imati sjajnu kremastu strukturu.

Sastojci:

  • 30 g putera
  • 30 g brašna
  • 2 čaše mleka
  • mleveni biber, so i mirođija po želji

Priprema:

U jednu šerpu na tihoj vatri istpite puter i dodajte mleko od koga ste oduzeli otprilike pola čaše. U hladno mleko dodajte brašno, dobro ga razmutite, a potom kroz cetku sipajte u zagrejano mleko. Važno je da bez prestanka mušate mutilicom, dok se masa ne sjedini i dok ne dobijete glatku teksturu. Dodajte so i biber po ukusu, kao i začine poput mirođije. Kada je bešamel gotov, skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.

Mnoge domaćice ovaj sos prave sa jogurtom, pavlakom a umesto putera sipaju ulje koje je jeftinije, ali ne treba zaboraviti da upravo maslac daje poseban ukus bešamel sosu. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)