Odrasli

KARDIOLOG OTKRIVA ZBOG ČEGA JE PRESTAO DA PIJE MLEKO: Stručnjak objasnio kako ovaj napitak može imati neželjene efekte i opasnost po zdravlje!

Doktor Geri Frejzer je u svom istraživanju o mlečnim proizvodima došao do zapanjujućih rezultata.

17.09.2023 19:00

KARDIOLOG OTKRIVA ZBOG ČEGA JE PRESTAO DA PIJE MLEKO: Stručnjak objasnio kako ovaj napitak može imati neželjene efekte i opasnost po zdravlje!
shutterstock.com

Poznati doktor i kardiolog Geri Frejzer godinama se bavio istraživanjem uticaja mleka i mlečnih proizvoda na naš organizam. On je bio godinama poznat konzument kravljeg mleka a sa preko 50 godina iskustva, živi u dugovečnoj plavoj zoni Loma Linda u Los Anđelesu. Ovo mesto je inače poznato jer ga naseljavaju hrišćanski adventisti  koji žive deceniju duže od svojih sunarodnika u toj zemlji, piše Insider.com.

Adventisti se pridržavaju redovnih vežbi i laktovog vegetarijnastva jedući mnogo povrća, pasulja i mlečnih proizvoda, međutim, za razliku od prosečnog Amerikanca, konzumiraju manje mesa. Ova ishrana je zasnovana na religiji i poznati stručnjak je godinama ispitivao njen uticaj na ljudsko zdravlje, dugovečnost i hronične bolesti. Njegovo istraživanje je obuhvatalo 100.000 adventista koji žive širom SAD-a i Kanade.

Foto: Shutterstock

Hrana bogata povrćem je za ovu skupinu ljudi daleko prihvatljivija kao izvor proteina i kalcijuma

Doktor je u svojoj studiji otkrio da orašasti plodovi igraju jednu od važnih uloga u ishrani adevntista i da su najzdraviji izvor proteina koji je zdraviji za srce od mesa. Frejzer je pronašao i druge načine kako adventistička dijeta doprinosi nižoj stopi srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, gojaznosti, dijabetesa

Ipak, došao je do saznanja da sve što rade i kako se hrane adventisti nije zasnovano na nauci, preispitujući stav o konzumiranju mleka. Budući da ono nikada nije bilo povezano sa nekim većim srčanim problemima a zbog bogatog sadržaja kalcijuma ovaj doktor ga je uključio u svoju ishranu što je tradicionalno za adventiste. Sada nakon dužeg istraživanja o stopi raka prostate i raka dojke on kaže da je obrnuo "kurs" i isključio mleko iz ishrane.

Pixabay.com

Istraživanje je pokazalo da količine mleka utiču na zdravlje čoveka

Frejzer je za Insajder rekao kako je znao da mleko telu čini dobro kao izvor kalcijuma i da je neophodan za zdrave kosti i krv, međutim, napomenuo je da adventisti dobijaju dovoljno kalcijuma iz pasulja, tofua, badema i lisnatog povrća.  Prema nekim istraživanjima koje je vodio čini se da je mleko povezano sa većim rizikom od raka dojke i prostate. 

Nije bilo važno da li se radi o punomasnom ili manje masnom mleku relativno male količine ovog napitka, manje od tri četvrtine šolje dnevno pravile su značajnu razliku. Sva mleka su povećala rizik od raka dojke kod žena i raka prostate kod muškaraca. Prateći ove podatke Frejzer je odlučio da se odrekne mleka ali je napomenuo da i dalje jede sir i ruge mlečne proizvode jer su prethodna istraživanja pokazala da proteini i kalcijum struktuirani u siru nemaju negativan uticaj na zdravlje kao mleko. 

Poznati doktor napominje da nije siguran koja veza stoji između mleka i raka, ali da smatra kako konzumiranje ovog napitka utiče na naše hormone

Rizik od raka nosi sa sobom i druge faktore poput genetike i faktore životne sredine. Frejzer želi da prouči kako pijenje mleka utiče na ljudsku smrtnost. On ističe kako smatra da konzumacija mleka neće imati toliko uticaja na ranu smrt jer većina dijagnoza raka dojke i prostate stanja koja se mogu preživeti.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)