Odrasli

NUTRICIONISTI REŠILI DILEMU KOLIKO PASTA ZAISTA GOJI: Da li čekate da se testenina dobro skuva, prekuva i jedete li je vrelu? Nije svejedno!

Evo kako da spremate špagete a da to ne utiče na vašu liniju

14.09.2023 14:00

NUTRICIONISTI REŠILI DILEMU KOLIKO PASTA ZAISTA GOJI: Da li čekate da se testenina dobro skuva, prekuva i jedete li je vrelu? Nije svejedno!
Shutterstock

Rašireno je mišljenje da testenine  utiču na pojavu viška kilograma i ukoliko želite da izgubite na težini treba da se odreknete ove namernice. Međutim tim stručnjaka koji se bavio proučavanjem testenina i to one od belog brašna došao je do zanimljivih rezultata. Testenina je bogata ugljenim hidratima kojih na prvom mestu ima u hlebu, testenini ali i u krompiru i pirinaču. 

Istraživanje dokazalo da na pojavu viška kilograma ne utiču toliko namirnice bogate ugljenim hidratima koliko hrana koja ima visok glikemijski indeks (GI). Njen jedini cilj je da dovede do naglok skoka energije, preciznije do skoka šećera u krvi.

Međutim, kad šećer u krvi naglo skoči još brže će splasnuti dovodeći ponovnog osećaja gladi. Stručnjaci koji su radili na proučavanj testenina koje se uglavnom koriste za pripremu pasti došli su do zaključka da ukoliko se špagete pravilno pripreme imaju manji glikemijski indeks od hleba, krompira i pirinča.

Kako su objasnile stručnjaci za ishranu Lisa Sanders i Džoana Slavin koje su sprovele ovo istraživanje od ključne je važnosti način pripreme špageta.  

- Tačno je da ćete se ugojiti ukoliko pripremate testenine na određeni način. Zato je veoma bitno da vodite računa kako spremate špagete. Za početak one ne smeju da budu prekuvane. Kuvajte ih tačno onoliko minuta koliko piše na pakovanju, čak i neki minut kraće. Kuvanje testenine menja strukturu skroba. Kada je ne prekuvate, već ostane al dente zadržava se deo otpornog skroba u testenini. Tako će se glukoza sporije razgrađivati u digestivnom sistemu što će manje uticati na nivo šećera u krvi, ali ćete i duže biti siti - objasnili su istraživači u studiji.

shutterstock.com

Nije svejedno da li je pasta prekuvana, vrela i sa jakim sosom

Prema rečima dr Trejsi Robertson, istraživača na odeljenju nutricionističkih nauka Univerziteta u Sariju druga važna stvar je način na koji sevirate špagete, odnosno da li ih jedete hladne ili vrele. 

- Špagete bi trebalo da se serviraju hladne. Veoma je bitan i sos koji ide uz njih, koji je često važniji od same testenine. Ukoliko koristite preliv od paradajza ili sos sa povrćem on će mnogo više imati benefita za vaše zdravlje od jakih soseva kao što su oni sa mlevenim mesom. Mnogi vole da jedu vrele špagete koje su toliko tople da tope i parmezan koji se nalazi na vrhu sosa. Jaki, kalorijski sosevi koji su puni punomasnog kaloričnog sira u kombinaciji sa vrelim testeninama su svakako loši za vašu kilažu - istakao je dr Robertson za Tajms, a o tome je pisao i San.

Najgora opcija za nivo glukoze u krvi su vrele, kao i podgrejane prekuvane špagete, dok takve makarone u kombinaciji sa jakim sosom predstavljaju mač sa dve oštrice po vaše zdravlje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)