Jela sa mesom

ITALIJANSKA PASTA NA SRPSKI NAČIN: Specijalitet koji budi sva čula, ko ga jednom proba uvek će testeninu ovako pripremati

Ovo je samo jedna od varijacija i kombinacija načina pripreme poznatog mediteranskog jela dok je kombinacija namirnica neograničena

19.05.2023 08:00

ITALIJANSKA PASTA NA SRPSKI NAČIN: Specijalitet koji budi sva čula, ko ga jednom proba uvek će testeninu ovako pripremati
shutterstock.com

Pasta je italijanski specijalitet koji je popularan širom sveta. Osim uobičajenih italijanskih recepata za pripremu testenine postoje brojne varijacije i kombinacije na koje se može pripremati pasta. 

Ako ste ljubitelji testenine, a uz to volite jela koja se brzo pripremaju onda je ovo pravi recept za vas. Kombinacija namirnica je neograničena a mi smo ubacili sve one koje vole Srbi kao što je slanina i pršuta. Ukoliko vam se neki deo ne dopada možete da izbaciti ili zameniti onim što volite.

Srećna republika vam poklanja recept za italijansku pastu na srpski način. Ko jednom bude pripremao testeninu na ovaj način, uvek će mu se vraćati.

Pixabay.com

Pršuta će dati poseban šmek ovom jelu

Sastojci:

  • 450 g testenine (špagete, taljatele, pene...)
  • 50 g slanine pančete
  • 100 g pršute ili pečenice
  • 1 pakovanje šampinjona
  • 1 mocarela
  • 300 g kačkavalja
  • 250 g pavlake za kuvanje (može i obična kisela pavlaka)
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašičica maslinovog ulja 
  • 1 kašičica putera
  • 1 kašičica origana
  • malo seckanog peršuna za dekoraciju

Priprema:

Šampinjone očistite i iseckajte na listiće. Dublju posudi ili vok podmažite puterom, pa dodajte na kockice iseckanu pančetu. Čim slanina pusti mast dodajte usitnjen beli luk, pršutu i šampinjone, dodajte origano i dinastajte dok pečurke ne odmekšaju. Za to vreme, u drugu dublju posudu sipajte vodu, posolite i dodajte kašičicu maslinovog ulja. Kad voda provri ubacite testeninu i kuvajte dok ne postane mekane.

Kad su pečurke izdinstane dodajte pavlaku za kuvanje ili kiselu pavlaku i dinstajte dva do tri minuta. Potom dodajte na listiće iseckanu mocarelu i izrendan kačkavalj. Sve izmešajte i sačekajte da se sir istopi. Skuvanu i proceđenu testeninu dodajte u posudu sa sosom i sve dobro izmeštajte. Ukrasite sa malo seckanog peršuna i poslućite dok je toplo. Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)