Ukoliko više nemate ideje koji specijalitet biste spremili za nedeljni ručak, unesite malo promena. Začinite uobičajena jela nekim novim sastojkom i videćete razliku već pri prvom zalogaju. Tako, na primer, u pilav stavite ćureće meso i malo šafrana. Kada na sve to dodamo i povrće, dobijamo specijalitet možete poslužiti i za uskršnju trpezu.
Srećna Republika donosi vam recept za pilav sa ćuretinom i šafranom.
Sastojci:
- 150 g pirinča
- 230 ml vode
- 200 grama ćurećih grudi
- šargarepa
- 2 glavice crnog luka
- čen belog luka
- beli biber
- prstohvat soli
- maslinovo ulje
- prstohvat šafrana
- 1/2 kocke bujona od povrća
Priprema:
Skuvati ćureće meso u šerpi zajedno sa oljuštenom glavicom luka i solju. Pirinač se kuva u vodi u kojoj je rastvoren i bujon. Čim voda provri, smanjiti temperaturu na najniži stepen i kuvati dok ne bude gotovo. Ostaviti ga sa strane da se ohladi. U tiganju sa maslinovim uljem ispržiti narendan luk (drugu glavicu luka), šargarepu narendanu na krupno, kao i na sitno isečen beli luk. Dodati beli biber. Ne stavljati so jer je bujon od povrća dovoljno slan.
Nakon što omekša šargarepa, dodati skuvani pirinač i skuvano ćureće meso iskidano na komadiće. Promešati pilav na ringli oko 10 minuta (paziti da se pirinač ne zalepi za tiganj). Na kraju staviti prstohvat šafrana i mešati drvenom varjačom dok se ne sjedini.
Uživajte!
Komentari (0)