Jela sa mesom

LOSOS U SOSU OD BELOG VINA, SAVRŠEN ZA VRELE DANE: Lagan i zdrav obrok koji se priprema za samo 30 minuta!

Ova riba je odličan izvor proteina, vitamina D, selena i antioksidanasa poput astaksantina koji čuva kožu i vid.

Slika Autora
byDragana Petrović

08.06.2025 08:01

LOSOS U SOSU OD BELOG VINA, SAVRŠEN ZA VRELE DANE: Lagan i zdrav obrok koji se priprema za samo 30 minuta!
shutterstock.com/Jacek Chabraszewski

Losos je jedna od najzdravijih riba na svetu. Bogat je omega-3 masnim kiselinama koje štite srce, poboljšavaju rad mozga i smanjuju upale. Ova riba je odličan izvor proteina, vitamina D, selena i antioksidanasa poput astaksantina koji čuva kožu i vid.

Redovnim unosom lososa može se smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, depresije i osteoporoze, a istovremeno podržati zdravlje kostiju, mišića i imunog sistema. Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, idealan je i za regulaciju šećera u krvi. Bilo da ga pečete, kuvate ili pripremate na pari losos je superhrana koju vredi uvrstiti u jelovnik.

U vrelim letnjim danima kad niko ne voli da dugo kuva i cupka pored šporeta lagani, a zdravi obroci su savršeni. Srećna Republika vam poklanja recept za losos u sosu od belog vina i limuna, ukusno jelo koje se priprema za samo pola sata. 

Sastojci:

  • 2 fileta lososa (oko 160–180 g po komadu, bez kože)
  • 1 kašika ulja
  • So i biber po ukusu
  • Sok od pola limuna

Za sos:

  • 1 kašika putera
  • 1 čen belog luka 
  • 120 ml suvog belog vina 
  • 100 ml neutralne pavlake za kuvanje 
  • 1 kašičica rendane limunove korice
  • 1 kašika limunovog soka
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna (za posipanje)

Priprema:

Posolite i pobiberite filete sa obe strane, prelite sa pola limuna, pa ga pecite u tiganju na srednje jakoj vatri. Riba se peče oko četiri, pet minuta sa svake strane dok ne dobije zlatnu koricu spolja, a ostane sočan iznutra. Izvadite losos iz tiganjai pokrijte ga aluminijumskom folijom da ostane topao. 

U isti tiganj u kome ste pekli lososa dodajte maslac i sitno seckani beli luk, pa kratko propržite samo da zamiriše. Sipajte belo vino i ostavite da vri dva, tri minuta, dok alkohol ne ispari. Dodajte pavlaku, limunov sok i limunovu koricu, pa lagano promešajte. Posolite i pobiberite po ukusu, kuvajte još dva, tri minuta dok se sos blago ne zgusne.

Vratite losos u tiganj i prelijte ga sosom. Kuvajte zajedno još minut, dva, samo da se ukusi stope, pa pospite svežim, sitno seckanim peršunom. Uz losos se savršeno slaže pirinač sa limunom i peršunom, krompir iz rerne, grilovano povrće ili kremasti pire. Uz ovaj obrok poslužite čašu istog belog vina koje ste koristili u sosu za maksimalano uživanje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)