Jela sa mesom

Butikica u sosu od rena - jelo koje zahteva vreme, ali vredi svakog zalogaja: Idealno za vikend uživanje

Idealan recept za nedeljni ručak.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

14.09.2025 08:01

Butikica u sosu od rena - jelo koje zahteva vreme, ali vredi svakog zalogaja: Idealno za vikend uživanje
Shutterstock/Piyato/JG Fotografia

Ako volite jela na kašiku i kombinaciju sočnog mesa sa povrćem, ovaj recept sa butkicom i kremastim sosom od rena će vas oduševiti. Priprema nije komplikovana, a rezultat je savršeno zapečeno i aromatično jelo koje će prijati celoj porodici.

U nastavku pogledajte recept za sočnu butkicu u sosu od rena.

Sastojci:

  • 1 većа dimljenа butkicа
  • 4 krompirа
  • 4 veće šаrgаrepe
  • ½ glаvice celerа
  • 2 kаšike puterа
  • 2 kаšike brаšnа
  • 500 ml mlekа
  • 2 kаšike kаjmаkа
  • 1 kаšikа rendаnog renа
  • mešаvinа zаčinа

Priprema:

Najpre oljuštite šargarepu, krompir i celer. Krompir ostavite u celini, dok šargarepu iseckajte na krupnije komade.

U veliki lonac stavite butkicu i kuvajte je dok meso ne omekša do pola. Zatim dodajte povrće i nastavite sa kuvanjem sve dok i krompir i šargarepa ne postanu mekani. Kada je sve skuvano, procedite meso i povrće od viška tečnosti. Butkicu odvojite od kostiju i isecite na krupnije komade.

U posebnoj šerpi pripremite sos: otopite puter, dodajte brašno i kratko ga propržite, pa uz stalno mešanje postepeno dolivajte mleko. Kada sos postane glatke teksture, dodajte kašiku kajmaka, malo rena i začine po ukusu. Dobijeni kremasti sos savršeno će obogatiti ovo jelo.

U vatrostalnu posudu rasporedite meso i povrće, pa sve prelijte sosom od rena. Zatim stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite dok se površina lepo ne zapeče i ne dobije zlatnu boju.

Rezultat je ukusno i zasitno jelo koje se topi u ustima - idealno za nedeljni ručak ili posebne prilike.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)